Política 13/08/2013

El successor de Bárcenas com a gerent del PP admet haver cobrat 12.000 euros sobresous en negre

El jutge Pablo Ruz interroga Cascos i Arenas, exsecretaris generals del PP, sobre la presumpta comptabilitat B del partit. Ordena el bloqueig de dos comptes de Bárcenas als Estats Units

Joan Faus
2 min
Cristóbal Páez, successor de Luis Bárcenas a la gerència del PP entre el 2009 i el 2010, en sortir de l'Audiència Nacional / EFE

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz, instructor de la causa sobre la presumpta comptabilitat B del PP, comença a complir amb el calendari de citacions que va fixar a finals de juliol. Aquest dimarts és el torn dels exsecretaris generals del partit Javier Arenas (1999-2002) i Francisco Álvarez-Cascos (1989-1999). Cascos tenia previst declarar a les 11.30 hores però ho ha fet dues hores més tard, entre les 13.30 i les 15.30 hores. Ha evitat fer declaracions en sortir de l'Audiència.

Abans de Cascos, ha declarat Cristóbal Páez, que el 2009 va substituir com a gerent Luis Bárcenas al PP durant un any i que havia de respondre per les afirmacions que va fer l'extresorer el 15 de juliol passat en què assegurava que Páez va poder tenir a les mans durant quatre mesos la carpeta amb la documentació de la suposada caixa B. Segons fonts judicials, Páez ha reconegut al jutge Ruz haver cobrat sobresous en negre del PP. Segons fonts judicials, Páez ha reconegut al jutge Ruz haver cobrat dos sobresous en negre del PP. Segons la comptabilitat B, hauria cobrat 12.000 euros en total els anys 2007 i 2008.

D'altra banda, després de les declaracions de Páez, el jutge Ruz ha ordenat el bloqueig de dos comptes de Bárcenas a Estats Units.

El torn d'Arenas

Cascos ha arribat a la seu de l'alt tribunal espanyol al voltant de les 11.10 hores. Vestit de gris i amb una bossa de cuir negre i gran, ha entrat molt lentament i ha evitat fer declaracions. Una vintena de persones, majoritàriament afectats per la venda de les preferents, han rebut el líder de Fòrum Astúries amb insults i amb pancartes demanant el seu ingrés a la presó. Cascos no ha defugit la rebuda, i ha arribat a l'Audiència Nacional a peu després de recórrer els més de cent metres que separen el passeig del Prado i el carrer Prim –entrada de la seu judicial.

A les 12.30 h estava prevista la declaració de Javier Arenas, que ha arribat poc abans d'aquesta hora i també ha sigut escridassat a fora de l'Audiència Nacional. Arenas, però, ha començat a declarar tres hores més tard del previst, a les 15.30 hores. La seva declaració ha durat 1 hora i 45 minuts.

Demà serà el torn de María Dolores de Cospedal, secretària general dels populars des del 2008. Malgrat que la Fiscalia només havia aprovat la declaració de Cospedal, el titular del jutjat central d'instrucció número 5 va justificar que se cités els seus antecessors en el càrrec en considerar el seu testimoni "pertinent, útil i necessari", tenint en compte la responsabilitat que tenien al partit "durant els diferents períodes en què s'estén la presumpta comptabilitat B".

Durant la seva declaració davant el jutge el 15 de juliol passat, i canviant radicalment l'estratègia respecte a les compareixences anteriors, l'extresorer del PP Luis Bárcenas va reconèixer la comptabilitat B i va insistir que els comptes i el cobrament de sobresous eren una pràctica general que coneixien els diferents secretaris i subsecretaris del partit, que a més eren dels que més es beneficiaven d'aquestes suposades compensacions salarials en B.

stats