Política 20/10/2017

Almenys 10 dies de tràmits: el calendari del 155 al Senat

La mesa de la cambra alta es reunirà demà mateix

Mariona Ferrer / Ot Serra
2 min
El president del Senat, Pío García-Escudero, ja ha convocat la reunió de la mesa demà.

MadridEl viatge de Mariano Rajoy a Brussel·les, l’entrega dels premis Princesa d’Astúries aquesta nit a Oviedo i alguns serrells encara per tancar van obligar el govern espanyol a reconduir els tempos del 155. Per això ahir no es va celebrar el consell de ministres que havia de determinar tots els passos de l’aplicació de l’article. Serà demà que Mariano Rajoy reunirà el seu equip per ultimar els detalls de la suspensió de l’autonomia, que culminarà en un ple al Senat que es preveu per d’aquí dues setmanes. Les dates més probables: 30 o 31 d’octubre o 2 de novembre.

1. Convalidació

La mesa del Senat fixarà demà el calendari d’aprovació

Una reunió extraordinària de l’executiu espanyol servirà demà per consensuar com es desplega l’article 155. Segons el guió previst, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, n’explicarà els detalls. A més, farà una sol·licitud al Senat perquè reuneixi la mesa i configuri un calendari de constitució d’una comissió que debati la idoneïtat del 155 i s’acabi votant en ple. El president de la cambra alta, Pío García-Escudero, ja ha comunicat als representants del PP, el PSOE i el PNB que es reunirà la mesa demà mateix.

2. Comissió

Hi ha dues vies possibles per tramitar la proposta de Rajoy

El reglament del Senat estableix que en primera instància es reuneixi una comissió per abordar la sol·licitud d’aplicació del 155. Poden ser dues comissions -i això ho haurà de decidir la mesa de la cambra alta demà-: la general de comunitats autònomes, en què podria demanar intervenir qualsevol president autonòmic; o una comissió específica creada ad hoc amb diferents senadors. Fonts del govern espanyol s’inclinen més per la segona opció per evitar el protagonisme de diferents presidents autonòmics i que es converteixi en una olla de grills. La comissió en qüestió, però, no es podrà reunir fins que s’hagin acabat les jornades de ple al Senat previstes per a la setmana que ve, dimecres a la tarda o dijous.

3. Al·legacions

Puigdemont tindrà almenys dos dies per respondre al Senat

La comissió encetarà un període d’al·legacions. És on hi ha més dubtes, perquè el reglament no estipula cap termini concret. Sobre la taula hi ha que, almenys, la Generalitat tingui 48 hores per respondre: dijous i divendres de la setmana que ve, o fins i tot més. El reglament també estableix que la mesa s’ha de reunir dos cops. I en el primer es requerirà a Puigdemont que en el termini fixat remeti totes les al·legacions pertinents. El president de la Generalitat podrà decidir llavors defensar-se ell mateix en una nova sessió o bé designar un representant. La comissió també podrà admetre o rebutjar la proposta del consell de ministres, tot i que el PP i el PSOE volen evitar fer canvis. Un cop conclosa la feina, el seu dictamen passarà al ple del Senat.

4. Ple del Senat

La votació definitiva: el 30 o 31 d’octubre o el 2 de novembre

Tots aquests diferents passos culminaran en un ple extraordinari que es preveu per als dies 30 o 31 d’octubre o bé el 2 de novembre, depenent del període d’al·legacions. La majoria absoluta del PP permet passar el dictamen sense problemes, però Rajoy vol comptar amb el suport del PSOE. Un cop superat això, la Moncloa preveu executar les mesures en una setmana.

stats