Política 27/08/2013

Alliberen l'exempleat espanyol de JP Morgan que va ocultar un forat milionari

A l'espera de l'acció dels Estats Units, l'exdirectiu del banc americà haurà de comparèixer cada dues setmanes davant l'Audiència Nacional

Europa Press
2 min
Un cartell a l'oficina central de JPMorgan Chase a Manhattan / SPENCER PLATT / GETTY

MadridL'exdirectiu espanyol del banc nord-americà JP Morgan i presumpte responsable d'haver ocultat un forat de 6.000 milions de dòlars (uns 4.600 milions d'euros), Javier Martín-Artajo, ha sigut detingut aquest dimarts al matí.

La seva retenció, però, no ha durat gaire. Només unes hores després, el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha posat en llibertat l'exdirectiu després que s'hagi negat a ser extradit als Estats Units, on se li va interposar una ordre internacional de detenció per falsejar comptes.

El magistrat, que espera rebre informacions per saber si entrega l'exdirectiu als Estats Units, ha retirat el passaport a Martín-Artajo per evitar que surti d'Espanya. A més, l'exdirectiu haurà de comparèixer cada quinze dies a l'Audiència Nacional o al jutjat més proper al seu domicili.

Els fets que se li imputen es van produir el 2012, quan Martín-Artajo era director gerent de l'oficina d'inversió del JP Morgan al Regne Unit. Entre el març i el maig del 2012, l'exdirectiu, juntament amb altres persones, va manipular i inflar pressumptament el valor de posicions de la cartera de crèdits de la seva empresa.

A mitjans d'aquest mes, les autoritats nord-americanes van presentar formalment càrrecs contra Javier Martín-Artajo i el francès Julien Grout, un altre extreballador del banc, i els van acusar de falsificar els comptes i registres del JP Morgan per obtenir un benefici personal.

Al principi, l'escàndol es va centrar en l'operador Bruno Iksil, que es va lliurar per col·laborar amb les autoritats. Tanmateix, sí que es van mantenir els càrrecs contra els seus companys Julien Grout i Martín-Artajo.

Els Estats Units, que compten amb un conveni d'extradicció amb Espanya, tenen un termini de 40 dies per presentar una demanda d'extradició. Després d'això, se celebrarà una vista davant la sala penal en què el reclamat podrà negar-se novament a ser extradit.

stats