Política 08/09/2017

Colau demana al Govern que aclareixi com farà l'1-O amb la suspensió del TC i no cedeix locals de moment

L'Ajuntament esperarà la resposta de la Generalitat per decidir si cedeix locals per al referèndum

Marc Toro
3 min
Colau exigeix “responsabilitat” a la CUP pels pressupostos

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha enviat una carta al Govern en què li demana "quines mesures té previstes" per fer possible l'1-O després que el Tribunal Constitucional (TC) hagi suspès la llei del referèndum, el decret de convocatòria i els altres decrets complementaris signats per l'executiu. Així ho ha explicat aquest divendres en roda de premsa el primer tinent d'alcalde de la ciutat, Gerardo Pisarello.

Pisarello ha reiterat la "plena predisposició" del consistori a facilitar la "mobilització i participació" l'1-O, però ha explicat que l'Ajuntament esperarà la resposta de la Generalitat per decidir si cedeix locals municipals per a la consulta. "El govern espanyol ha tingut una resposta agressiva i desproporcionada, però no podem fer com si no hagués passat res [...] El Govern ens ha de dir què pensa fer donades aquestes noves circumstàncies", ha argumentat. Ha insistit, això sí, que en cap cas es "posarà en risc la institució ni els funcionaris" l'1-O. L'Ajuntament exigeix així al Govern que ofereixi garanties de protecció als treballadors públics.

La carta de Colau, adreçada al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, diu: "Tan bon punt vaig rebre el vostre requeriment, vaig ordenar al secretari general de l'Ajuntament que s'iniciessin els tràmits ordinaris per comprovar la disponibilitat del dispositiu habitual que es posa en marxa a qualsevol procés electoral. [...] Tanmateix, aquests tràmits van quedar afectats per la suspensió acordada pel Tribunal Constitucional".

I afegeix: "Us reitero la disposició de l'Ajuntament de Barcelona per garantir i facilitar el dret a la participació política i a la mobilització ciutadana, sempre que no es posin en risc la institució i els servidors públics municipals [...] Per aquest motiu, us sol·licito que ens informeu de quines són les actuacions que teniu previstes, ateses les noves circumstàncies".

En les últimes setmanes, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, havia assegurat diverses vegades que facilitaria la participació de la gent en el referèndum, però no havia aclarit si obriria els locals municipals habituals al·legant que no hi havia cap convocatòria en ferm. Un cop signat el decret i després que el Govern demanés als consistoris la cessió dels espais de votació locals, Colau va demanar un informe al secretari municipal abans de respondre -el Govern va donar als ajuntaments un termini de 48 hores-. Pisarello ha assegurat que el govern municipal encara no ha rebut l'informe del secretari municipal.

Aquest mateix divendres, el delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha notificat als 948 alcaldes catalans la providència del TC que suspèn la llei i els decrets del referèndum. "Se'ls adverteix a tots ells del seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada", apunta Millo en una carta que ha fet arribar als batlles. En cas que no s'acati, avisa els ajuntaments de les eventuals responsabilitats, "inclosa la penal".

Colau ha rebut pressions en els últims dies per part dels seus socis de Govern, el PSC, i també del PP i Ciutadans. Els tres partits constitucionalistes amb representació a l'Ajuntament van reclamar a l’alcaldessa que rebutgi la petició de la Generalitat i no col·labori en l'"abús de poder" que consideren que suposa l'1-O. El PDECat i la CUP, en canvi van demanar-li que abandoni les "ambigüitats" i faci pinya amb el Govern.

stats