29/06/2013

10 alternatives a Google Reader, ara que tanca

3 min
Google Reader s'acaba

Reader, l'agregador de fonts RSS de Google, no es pot fer servir a partir d'aquest dilluns. L'empresa va anunciar el mes de març que el servei deixaria de funcionar el dia primer de juliol. Fa uns dies us parlava de les circumstàncies del tancament, i avui us proposo una desena d'alternatives que teniu a l'abast per conservar les vostres subscripcions a webs informatives i blogs. Les presento en ordre alfabètic i, si no es diu el contrari, son gratuïtes.

1. AOL Reader L'agregador RSS d'AOL és probablement dels més complets, ja que contempla totes les plataformes −web d'ordinador, web de mòbil, aplicacions Android i iOS i extensions per navegador web− i és de franc.

2. Digg Reader acaba de sortir del forn en versió beta. Per ara només funciona amb navegadors d'ordinador i amb aplicació iOS, però diuen que aviat tindran totes les altres opcions. M'agrada perquè pot enviar els articles que trio als tres grans serveis de lectura diferida: Pocket, Readability i Instapaper.

3. Feeder té dues personalitats: la gratuïta només funciona amb ordinador i té extensions per a navegador web, però 10 dòlars s'hi pot accedir també amb web mòbil i una aplicació iOS.

4. Feedly té aplicacions mòbils per a iOS i Android, extensions per a navegadors web i ha promès oferir accés web mòbil

5. FeedReader és una aplicació per a Windows, però també funciona amb navegadors web d'ordinador i de mòbil.

6. FeedWrangler ofereix accés web des d'ordinadors i mòbils, a més d'aplicació per a iOS. Però costa 19 dòlars l'any.

7. G2Reader funciona només via web −ordinador i mòbil−, però té una funció interessant: pot destacar automàticament els articles que continguin alguna paraula d'una llista que hàgim predefinit.

8. NetNewsWire és un agregador per a Mac OS X que costa 20 dòlars. Els seus creadors han promès oferir també versions per a iOS i Android.

9. NewsBlur té una versió limitada gratuïta, però la sencera costa 24 dòlars l'any. Ofereix accés web de sobretaula, mòbil, aplicacions iOS i Android i extensions per a navegador.

10. The Old Reader funciona a la web i també es veu força correctament amb el navegador del mòbil. No té aplicacions mòbils nadiues.

Molts dels serveis citats permeten importar directament les subscripcions que tingueu a Google Reader només indicant les vostres credencials de Google. En els altres les haureu d'importar manualment en un fitxer de format OPML, que podeu generar en aquest enllaç de Google Takeout.

Tingueu en compte que hi ha molts lectors de RSS per a dispositius mòbils −per exemple Flux, per a Windows Phone, i gNewsReader, per a BlackBerry−, però no son estrictament agregadors, sinó que acostumen a sincronitzar amb un d'extern com Google Reader. Ara haureu de comprovar si la vostra aplicació mòbil es pot enllaçar amb el successor de Reader que hàgiu triat. Els agregadors mòbils 'arrevistats' per a Android i iOS −Flipboard i Pulse, entre altres− també enllacen amb Google Reader, però disposen de canals de contingut preconfigurats.

Finalment, si no us acaba de convèncer cap dels serveis que us proposo, no us desespereu: la majoria estan fent retocs i afegint funcions per atreure els usuaris que Google ha deixat penjats, i les seves prestacions s'amplien d'un dia per l'altre. Per altra banda, sembla confirmat que Facebook prepara la incorporació d'un agregador de fonts RSS propi, i sospito que el desaparegut Google Reader no trigarà gaire a reencarnar-se en forma de funció de la xarxa social Google+.

stats