L'EDITORIAL
Opinió 18/06/2013

Les engrunes de Rodalies

2 min

El dia d'ahir va deparar una imatge que explica moltes coses. Amb poques hores de diferència, la ministra de Foment, Ana Pastor, va inaugurar la línia de l'AVE Madrid-Alacant, que ha costat 1.920 milions, i va anunciar a Barcelona un acord per destinar 165 milions a les Rodalies de Catalunya. Els economistes més solvents han assenyalat que la inversió en alta velocitat resulta ruïnosa, una despesa desproporcionada que després no té retorn i que acaba llastant els comptes públics perquè totes les línies són deficitàries. Tot i així, el govern espanyol ignora aquestes evidències i insisteix a defensar la inversió en alta velocitat com una palanca de creixement econòmic, quan tot apunta que és tot el contrari.

Espanya viu la contradicció de ser un país amb un sistema bancari rescatat, la política econòmica intervinguda i un estat del benestar en perill, però, això sí, amb la xarxa d'alta velocitat ferroviària més gran d'Europa. Per contra, el servei de Rodalies de l'àrea metropolitana de Barcelona ha patit des de fa dècades els efectes de la desinversió, que va tenir el seu moment culminant l'octubre del 2007, quan un esvoranc provocat precisament per les obres de l'AVE va deixar diverses línies sense servei. L'escàndol majúscul i la indignació ciutadana van obligar el govern Zapatero a anunciar a so de bombo i platerets un gran pla d'inversions (4.000 milions fins al 2015), un pla que anava lligat al traspàs de la competència a la Generalitat, que es va formalitzar l'any 2009. Tot i això, en les mateixes dates es va anunciar un pla similar per a Madrid de més de 5.000 milions, tot i que la xarxa de la capital espanyola ja rebia de mitjana un 25% més d'inversió que la catalana.

La inversió en Rodalies té un retorn econòmic i un impacte social molt més elevats que l'AVE, com la crisi ha evidenciat amb tota la cruesa. En aquest sentit sobta, per exemple, la negativa del Govern Balear a reclamar les inversions corresponents per acabar el tren de Llevant. I crida l'atenció la manca de pompa de la inauguració d'ahir a Alacant. Ni tan sols el PP, que anys enrere va fer bandera de l'AVE, s'atreveix ara, quan es tanquen hospitals i escoles, a fer-ne ostentació.

stats