OPINIÓ
Opinió 08/06/2016

Omplir de vida espais buits

i
Irene Jaume
2 min

Aquest cap de setmana era a València quan vaig conèixer la bona notícia del cap de setmana: a Palma s'havia alliberat un edifici per part d'un grup de joves. Aquest edifici, a més, és propietat d'una empresa hotelera en mans de Pedro Pascual, conegut empresari hoteler mallorquí. No vaig poder si no alegrar-me que a Ciutat s'estigui transformant un edifici que feia cinc anys que estava buit amb la voluntat d'esdevenir un punt de trobada, activitats i autogestió per al barri i la ciutat.

I per què ho han fet? Ho han fet com en el seu dia ho van fer les persones que creien en el Casal Popular les Vies –el qual, per cert, encara està tapiat com una mostra més de la vergonyosa gestió de la senyora Catalina Cirer. Com una oportunitat i un dret de poder gaudir d'espais on desenvolupar una altra manera de veure i de viure Palma. “Però és que aquest edifici és privat i no tenen dret a entrar-hi”. Sí, ja, però per què ningú no ha qüestionat que hagués estat tancat durant cinc anys? El senyor Pascual, segons dades d'una de les seves empreses (Viva Hotels), va facturar més de 100 milions d'euros el 2014, i va augmentar en gairebé un 15% els resultats de l'any anterior. L'empresa posseeix una vintena d'hotels, la majoria a Mallorca i a Menorca. Recentment van obrir un hotel de cinc estrelles a la badia d'Alcúdia on, si la teva economia t'ho permet, pots pagar una habitació amb 'jacuzzi' i vistes a la badia i a la serra de Tramuntana (i a la piscina gegant de l'hotel). També participa de l'empresa Excellence, propietària de cinc complexos turístics al Carib i amb intenció de fer-ne un a Jamaica. Ah, recordau el polèmic projecte de camp de golf a Son Bosc? Idea seva, tot al·legant que no era un capritx, sinó “una millora real de l'oferta complementària de la zona”. No semblava que l'ecosistema de la zona li importàs gaire. No fos cosa.

La creixent gentrificació dels barris de Palma, la impossibilitat d'accedir a un habitatge en condicions (que s'agreujarà amb la proliferació de pisos turístics), la precarietat laboral i la inexistència d'espais on plantejar alternatives i accions apoderadores són només quatre exemples que per si sols ja justifiquen l'acció de divendres passat. A ciutats com Palma, on el turisme ho engoleix tot, és importantíssim que sorgeixin iniciatives com aquesta, un espai social on resoldre necessitats i teixir suport mutu de manera autogestionada. Experiències com aquesta ocupació, a més, fan créixer la trama transformadora no només del barri, sinó de tota la ciutat.

Celebrem-ho. Celebrem que la nostra ciutat és viva i que hi ha gent que posa el cos i el cor en canviar les coses. Celebrem que tenen propostes i que fan comptes dur-les a la pràctica. I, sobretot, celebrem que a partir d'ara Palma gaudeix d'un nou espai col·lectiu on, com el mateix Espai Social diu, totes les persones se sentin considerades, respectades, cuidades i en llibertat.

stats