Opinió 07/09/2016

“No hi ha col·lapse”

i
Irene Jaume
3 min

Això és el que va dir a principis d'agost Biel Barceló, el flamant conseller de Turisme del Govern. No hi ha col·lapse, i ho demostren titulars com aquest que he trobat mirant l'hemeroteca del mateix mes: “Retards i aclaparament a Son Sant Joan el cap de setmana dels 612.000 passatgers”. També he trobat titulars que es refereixen a la situació de sequera a ca nostra: “El Pla de Mallorca entra en situació d'alerta per la sequera que afecta tota l'illa”, “Salut adverteix que la sequera podria provocar contaminació de pous” i “Mallorca passa per la pitjor sequera dels darrers 10 anys”. També n'he trobat de referits a les meravelloses actituds d'algunes persones que ens visiten –sempre sense col·lapsar-nos –, com aquests: “Detinguts tres turistes per provocar un incendi en un contenidor” i “Nou alemanys detinguts per una batalla campal en un local del carrer del Jamón”. I, esperau, que encara n'hi ha més, aquesta vegada dels efectes del no-col·lapse a la mar: “Vessaments d'aigües residuals a Son Bosc i l'Albufera” i “Tancada fins demà la platja de Cala Blanca per vessament d'aigües fecals”. I, òbviament, titulars que no farien pensar mai a ningú que ens trobam en una situació excepcional: “El preu de l'habitatge creix vuit vegades més ràpid que a la resta d'Espanya”, “Els turistes espanten el turisme”, “La saturació turística divideix Mallorca”, “Mallorca construeix a la costa l'equivalent a 217 camps de futbol cada any”, “Mallorca bat el seu rècord d'ocupació tot i cobrar els preus més cars”, “Més de 177.000 passatgers passen avui per l'aeroport de Palma en 1.069 operacions”... Res, titulars que apunten a un no-col·lapse, claríssimament.

Com que no hi ha col·lapse, s'obre un calaix del Consell de Mallorca i se n'extreuen 400.000 euros per promoció turística als pobles de Mallorca. Com que no hi ha col·lapse, es convoquen uns guardons, els “Premis Turisme de les Illes Balears 2016” (donem gràcies que no tenen cap dotació econòmica). I com que no hi ha col·lapse, apareix una campanya sota el lema “Turisme Sostenible”, amb l'objectiu que la població autòctona sigui receptiva al turisme. Supòs que troben que la població autòctona no és prou receptiva, cada any, quan es bat el rècord d'índex de pressió humana –enguany parlam de més de 400 habitants per quilòmetre quadrat en un dia puntual– i no surten al carrer, no ho sé, per insultar-hi i agredir-hi turistes. Supòs, també, que el que s'espera de la població autòctona és que seguim com sempre: homenatjant i besant els peus de qui ens visita. Perquè sí, “perquè si no, de què viurem?”

I aquesta és la meva pregunta, senyors-del-govern: de què viurem quan tot això s'acabi? Em deman què serà de Mallorca quan quedi destrossada definitivament i hipotecada eternament. Em deman per què, en ple estiu de saturació, s’inverteixen milers d'euros en turisme i no s'utilitzen per invertir en altres models productius que puguin començar a generar alternatives. Em deman, també, com pot ser que després d'un any de govern encara no estigui regulat el lloguer d'habitatge turístic, que dificulta l'accés a l'habitatge de la població autòctona. Sí, la mateixa població a la qual es dedica una campanya de turisme sostenible i es demana que sigui més receptiva, però a la qual no se li expliquen les conseqüències de la inacció governamental i amb la qual no s'és sincera ni honesta.

És evident que no és culpa de l'actual govern que AENA i Ports ens ofeguin, però ja seria hora de sentir en boca del “govern del canvi” que es té una predisposició ferma i clara de posar fil a l'agulla a una situació que, malgrat campanyes i guardons, ha esdevingut insostenible del tot. D'Efak deia que “no som nins de mel i sucre i ens sabem governar”. Per ventura ha arribat el temps de demostrar-ho d'una vegada per totes i de deixar de dependre d'un model (i els seus amos) que ens durà a la ruïna econòmica, social i ambiental.

stats