L'EDITORIAL
Opinió 06/06/2013

Mesura frívola contra el consum precoç d'alcohol

2 min

El consum d'alcohol per part dels menors d'edat, que té la seva expressió més dramàtica en els comes etílics que molts pateixen durant els caps de setmana, és un problema social de primera magnitud que actua en dos nivells: a curt termini pot provocar accidents de trànsit o alteracions de l'ordre i violència, i a llarg termini pot tenir seqüeles per a la salut (alcoholisme, patologies neuronals, impotència sexual, etc.) i de tipus social, com ara el fracàs escolar i la marginació. Les causes són diverses (factors culturals i educatius, climatologia, oferta comercial, regulacions legals, etc.) i no és en cap cas un fenomen privatiu del sud d'Europa. Davant d'això, però, l'anunci fet ahir pel delegat del pla estatal sobre drogues, Francisco Babín, que va dir que s'estudia multar els pares dels nois que de manera reiterada acudeixin a les urgències hospitalàries en situacions d'intoxicació i coma etílic, és una mostra més de com la política aborda qüestions d'enorme complexitat amb mesures efectistes però d'eficàcia molt discutible.

¿Algú pot arribar a creure que perseguir els pares amb multes reduirà el consum d'alcohol d'aquests joves? ¿No seria més efectiu que els professionals dels serveis soicals en fessin un diagnòstic cas per cas? ¿No caldria dissenyar una estratègia global contra el consum precoç d'alcohol per evitar futures patologies?

La nostra societat ha convertit el consum d'alcohol en un fet social i per a molts joves suposa una mena de ritual d'entrada en l'edat adulta al qual no se sol prestar l'atenció necessària, ja que el focus se situa més en altres drogues i fins i tot en el tabac. Però no hauríem d'oblidar que l'alcoholisme ha sigut tradicionalment un plaga enormement destructiva per a les estructures familiars i que en molts casos porta els afectats a l'aïllament social i fins i tot la indigència. Això no és cap broma ni és una problemàtica que es pugui combatre amb multes. L'administració ha de fer una política global contra l'abús de l'alcohol que passa, això sí, per la conscienciació ciutadana i les dosis pertinents de repressió per retardar l'edat d'inici del consum i fer que sigui com més responsable millor.

stats