L'EDITORIAL
Opinió 15/06/2013

L'ombra del Palau de la Música cau sobre CDC

2 min

L'escrit del fiscal sobre el cas Palau fet públic ahir delimita quin és el resultat de les investigacions i quina responsabilitat recau sobre cada actor. Després d'una instrucció llarga i tortuosa, per fi sembla que la justícia està en condicions d'iniciar la part final del procés. Més enllà del robatori a gran escala protagonitzat per Fèlix Millet i Jordi Montull, el cas esquitxa el principal partit del Govern, Convergència Democràtica. El fiscal acusa CDC d'haver establert un "acord criminal" amb Ferrovial mitjançant el qual aquesta empresa pagava comissions al partit a canvi d'adjudicacions d'obra pública. El document detalla l'import total satisfet: 6,6 milions d'euros. I quin paper jugava Fèlix Millet en aquesta relació? Doncs, segons el fiscal, l'expresident del Palau de Música feia d'intermediari a canvi de quedar-se'n una part. Així, el fiscal calcula que les comissions pagades corresponien a un 4% del total de la concessió pública, i que un 2,5% era per a CDC i un 1,5% per a Millet i Montull.

No es tractaria, per tant, d'unes comissions puntuals sinó de tota una trama, una mecànica planificada fins a l'últim detall, que hauria servit per finançar CDC.

El mateix fiscal reconeix, però, que, en l'àmbit del partit, només pot acusar per aquesta conducta delictiva els extresorers Carles Torrents (mort el 2005) i Daniel Osàcar, i l'exdiputat Jaume Camps, tot i que assegura que "hi haurien hagut d'intervenir també necessàriament alts responsables del partit polític, que no han pogut ser adequadament identificats". Aquesta greu acusació, però, no ha pogut ser sustentada durant la instrucció i, per tant, pertany al terreny de l'especulació.

El fet, però, que no s'hagi pogut demostrar la participació directa d'altres responsables orgànics del partit, no vol dir que no hi hagi unes responsabilitats polítiques, que en tot cas s'haurien d'assumir quan hi hagi una sentència ferma. En aquest moment processal, el que toca és que els màxims dirigents de CDC ofereixin les explicacions pertinents per esvair dubtes, aclarir els fets i, sobretot, evitar que el prestigi institucional de la Generalitat de Catalunya en resulti afectat d'alguna manera.

stats