Opinió 26/02/2016

Aixecar-se a les cinc

3 min

Els gurus de l’autoajuda són els nous profetes. El darrer, el nou líder espiritual dels Estats Units, es diu Hal Elrod, i els seus manaments no es resumeixen en dos, sinó en un de sol: aixeca’t a les cinc del matí. La religió que predica, resumida, diu: desperta’t prest, dedica la primera part del dia al teu equilibri i al teu benestar i la felicitat et serà donada. I l’èxit, és clar, perquè el Cel de la nova espiritualitat és l’èxit en el món dels negocis.

Si he fet servir la terminologia religiosa no ha estat per caprici. La biografia que apareix a la pàgina oficial d’aquest Siddharta d’Oakhurst califòrnia ens informa que és, literalment, un ressuscitat. Quan Elrod tenia 20 anys, el seu cotxe va topar contra el d’un conductor begut (un dolent: fixau-vos) i va morir. Va ser mort durant sis hores, talment ho diu el relat hagiogràfic. La resta és menys extraordinària: va estar en coma durant sis dies, es va trencar onze ossos i li varen dir que no tornaria a caminar. Com ja us imaginau, va desafiar la lògica dels metges per esdevenir corredor de maratons, primer, i predicador d’èxit a la nació més poderosa del món, a continuació. Que ja se sap que, avui, si no ets corredor de maratons no ets ningú.

Abans de deixar la web oficial d’Elrod, podem mirar un vídeo de tres minuts en què se succeeixen imatges de les seves prèdiques amb declaracions dels seus acòlits. Hi ha rialles de joia, instants d’ulls tancats en silenci i confessions amb llàgrimes als ulls: jo també he trobat el camí. En algunes escenes hi ha globus de colors que tenen dibuixada una d’aquelles emoticones somrients: segurament no hi ha cap imatge que defineixi millor les noves espiritualitats. Vist el vídeo, encara podem fer una ullada al calendari d’actuacions previstes per al líder: entre d’altres, Las Vegas, Phoenix, Los Angeles, Cancún, París, Sud-àfrica…

El darrer llibre de Hal Elrod, 'The morning miracle', ha estat un èxit de vendes espectacular i està a punt d’arribar a Europa. Pels resums que n’he pogut llegir, proposa al lector l’adopció de rutines matinals que el duguin a enfrontar-se als reptes del dia amb energia. 'Reptes' i 'energia', per cert, deuen ser els dos conceptes clau amb què s’enfronta amb el món la gent que compra aquest llibre. Les rutines matinals prenen elements dels manuals de meditació (concentrar-se en el silenci, visualitzacions), de les pràctiques d’autoconeixement (escriure una estona) i de la higiene esportiva de tota la vida: una mica de gimnàstica. També recomana llegir una estoneta, se suposa que llibres d’autoajuda. La idea és arribar a les vuit del matí amb l’esperit ple de positivitat i de creença infinita amb les pròpies possibilitat d’assolir qualsevol meta.

L’objectiu és carregar les piles una estona, abans de les vuit, per menjar-se el món olímpicament a partir de les vuit. Una recerca informàtica ràpida ho confirma: les pàgines que més es fan ressò dels ensenyaments d’Elrod són les adreçades a lectors de suplements d’economia. Richard Branson, director executiu de Virgin, Tim Cook, d’Apple, i Howard Schulz, de Starbucks, es troben entre els convertits a la fe del despertador. I, per si us pensau que això és una visió interessada per part meva, tornem a la pàgina del guru: entre les xerrades que ofereix hi ha, entre d’altres de semblants, la de "tècniques per incrementar la teva productivitat”.

Em puc imaginar una ciutat nord-americana, o europea, o asiàtica, en què els executius s’aixequen a les cinc o a les sis per meditar en silenci i reflexionar sobre com superar els reptes. A la mateixa hora, s’aixequen els conductors d’autobusos, el personal de neteja i els que obren les primeres cafeteries, que porten tota la vida posant el despertador molt prest, sense cap noció que aquell timbre tan antipàtic sigui un camí de salvació.

stats