Misc 20/10/2014

Els Estats Units llancen paquets d'armes i medicaments als sirians que defensen Kobane de l'Estat Islàmic

Els subministraments provenen del govern autònom kurd del nord de l'Iraq. Turquia promet deixar passar els peixmergues kurds de l'Iraq per defensar la ciutat assetjada pels jihadistes

Cristina Mas
4 min

BarcelonaL'exèrcit nord-americà ha llançat armes per abastir els combatents sirians que lluiten contra l'Estat Islàmic a Kobane, la ciutat kurda del nord de Síria assetjada pels jihadistes. És el primer cop que el Pentàgon reconeix haver abastit els rebels sirians amb armament, després que en tres anys de guerra hagi ofert només "suport no letal".

El comandament militar nord-americà ha dit en un comunicat aquest dilluns que ha llançat "armes, munició i medicaments" als combatents assetjats, després de tres anys en què el Pentàgon ha rebutjat, almenys públicament, qualsevol intervenció militar en la guerra civil de Síria, que ja ha causat més de 200.000 morts.

Segons detalla el comunicat, el material, llançat en 27 paquets, ha estat aportat per les autoritats kurdes del govern autònom del nord de l'Iraq, liderat per Massud Barzani, que fins ara també s'havia mostrat reticent a donar suport militar als kurds i als rebels sirians, que lliuren una guerra en dos fronts, contra el règim de Baixar al-Assad i també contra els jihadistes.

Segons els comandaments kurds de Kobane, l'Estat Islàmic està retrocedint dins la ciutat des de divendres passat, davant la resistència de les milícies kurdes i les unitats de l'Exèrcit Sirià Lliure que combaten als carrers, amb el suport aeri dels bombardejos nord-americans. El Pentàgon ha informat que en els últims dies ha llançat 135 atacs aeris a la zona de Kobane, però reconeix que "la situació és delicada, perquè l'EI continua amenaçant la ciutat i les forces kurdes continuen resistint".

Un portaveu de les forces kurdes de Kobane ha confirmat a Twitter que "una gran quantitat d'armament i munició ha arribat a Kobane".

S'ha d'armar la resistència de Kobane?

L'ARA ha preguntat a diversos experts si l'operació d'armament dels kurds de Kobane pot ser útil en la defensa contra els jihadistes:

  • Pere Vilanova, catedràtic de Ciència Política de la UB: "Cal ajudar els kurds de Kobane de totes les maneres possibles. Ja sabem com actua l’EI amb les poblacions que vol fer desaparèixer".
  • Rafael Grasa, Institut Català Internacional per la Pau: "L’aprovisionament de ciutats assetjades o bloquejades és molt antic, tant com la crisi de Berlín de 1948. Són operacions, diuen els militars, que tenen un grau de fracàs alt: molts fardells no arriben als destinataris. La mesura tindrà probablement més impacte polític que estratègic. És possible que serveixi per pressionar Turquia perquè es decideixi a intervenir, tot i la seva preocupació pel rearmament dels kurds. Encara és dubtós que els Estats Units es comprometin més a Síria".
  • Vicens Fisas, Escola de Cultura de la Pau de la UAB: "En el cas de Kobane pot ser útil, sempre que hi hagi instructors que sàpiguen usar aquestes armes. En el terreny polític no hi cap manera de negociar amb l’Estat Islàmic".

Avís a Turquia

L'administració d'Obama assegura que ha comunicat prèviament els llançaments a les autoritats de Turquia, reticent a donar cap suport armat als kurds de Síria, aliats del PKK, una organització considerada terrorista per Ankara. La política dels Estats Units pot obrir un enfrontament amb aquest aliat de l'OTAN, que també s'ha sumat a la coalició internacional contra l'Estat Islàmic però es resisteix a enviar tropes per terra.

Aquest cap de setmana, en unes declaracions aparentment anteriors a la trucada d'Obama al president turc, Recep Tayyip Erdogan va proclamar que "per nosaltres el PYD [principal partit dels kurds de Síria] és com el PKK: un grup terrorista", i va considerar "un gran error" que s'armés els kurds sirians. "No ho podem fer", va dir el president turc.

"Entenem la profunda preocupació de Turquia amb el ventall de grups amb què ha estat en conflicte", ha dit el portaveu del Pentàgon en una roda de premsa. "Però tenim el fort convenciment que tant els Estats Units com Turquia s'enfronten a l'enemic comú de l'Estat Islàmic i que hem d'actuar amb urgència".

Turquia obrirà la fontera als kurds de Barzani

Després de l'anunci dels subministraments aeris per part dels Estats Units, el govern turc ha anunciat que permetrà el pas a través de la seva frontera als milicians peixmergues dels kurds del nord de l'Iraq perquè participin en la defensa de Kobane. La decisió suposa un gir en la política d'Ankara, que fins ara havia impedit que els combatents kurds entressin a la ciutat per lluitar contra els jihadistes. Turquia no vol que els milicians del PKK, organització amb qui té obert un procés de pau amenaçat ara per la política d'Ankara a Kobane, lluitin a Síria, cosa que ha provocat importants mobilitzacions dels kurds de Turquia. Ankara ha dit ara que permetrà l'entrada d'un altre grup kurd, liderat pel president de l'autonomia kurda del nord de l'Iraq, Massud Barzani, rival del PKK, a la ciutat assetjada.

Acord amb l'Exèrcit Sirià Lliure

D'altra banda, el comandament central de les Unitats de Defensa Popular Kurdes (YPG) ha dit aquest dilluns en un comunicat que "la batalla de Kobane és un punt d'inflexió en la lluita democràtica de Síria per la llibertat i la pau, i volem que se sàpiga que la victòria de Kobane és una victòria per a tot Síria i que també serà una gran derrota per a l'EI i el terrorisme". La declaració parla de la unitat entre les YPG i l'Exèrcit Sirià Lliure, "una resistència per derrotar el terrorisme de l'EI a la regió i construir una Síria lliure i democràtica". Els kurds sirians alerten que "la victòria de la revolució [contra el règim de Baixar al-Assad] depèn del desenvolupament de la relació entre totes les faccions i les forces del bé en aquest país". El document confirma que "hi ha una coordinació entre les YPG i faccions importants de l'Exèrcit Sirià Lliure" als tres cantons de l'autoproclamada autonomia kurda al nord de l'Iraq (Afrin, Kobane i Jazira), i també a Alep, on els rebels sirians combaten contra l'Estat Islàmic i el règim.

stats