MITJANS PÚBLICS
Mèdia 15/06/2013

La plantilla de TV3 es reserva 40 dies per fer aturades

La CCMA creu que si es fa vaga durant tot el període perdrà 5 milions d'euros més

A. Gutiérrez / J. Callarissa
2 min

Barcelona.Els treballadors de TV3 han reservat del 25 de juny al 4 d'agost, entre les 8 del matí i les 11 de la nit, per poder fer vaga si així s'aprova en assemblea. Un membre del comitè d'empresa explicava a aquest diari que és "difícil però no impossible" que finalment s'acabi fent una aturada durant tots aquests 40 dies i ho supeditava al que votin per majoria qualificada els treballadors (probablement després de Sant Joan).

Aquesta setmana està previst que l'empresa entregui al departament de Treball l'ERO que preveu acomiadar fins a un màxim de 312 treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio. Això suposarà l'inici dels 30 dies que són preceptius per negociar entre les parts: el mateix dia que es presenti l'empresa té l'obligació de convocar els representants dels treballadors. La plantilla de TV3 i Catalunya Ràdio, a més, ha denunciat la CCMA perquè ha seguit aplicant el 5% de descompte voluntari del sou durant el 2013, tot i que expirava el 31 de desembre del 2012. Aquesta rebaixa de salari és addicional a la pèrdua d'una paga extra.

La Corporació emetia ahir un comunicat en què "expressa el respecte més absolut al dret de vaga", però critica la mesura i defensa que "informar i oferir una programació de qualitat als ciutadans és la millor manera de defensar el model de servei públic". Calcula que si la vaga afecta l'horari de màxima audiència durant quaranta dies "tindria conseqüències extremament negatives per a les audiències, amb una pèrdua estimada de prop d'un 60% de quota". Ho tradueix en euros: fins a cinc milions menys de facturació, si finalment la vaga abraça tot el període convocat. I inclou una frase que pot ser llegida en to d'advertència: "La pèrdua de lideratge i, consegüentment, la d'ingressos publicitaris agreujarien les dificultats econòmiques que la CCMA intenta resoldre amb les mesures d'optimització de recursos". El comunicat acaba amb una apel·lació al diàleg, perquè "farà possible trobar els consensos necessaris i arribar a acords que permetin preservar el màxim nombre dels llocs de treball".

Justament unes hores abans, els treballadors van voler visualitzar el seu descontentament per l'absència de diàleg de l'empresa. Hi havia prevista des de feia dies una reunió de la taula negociadora del conveni, a la qual els representants de la plantilla van acudir per visibilitzar que l'empresa va explicar que havia trencat negociacions a través d'una nota de premsa enviada als mitjans en comptes de comunicar-ho al comitè.

Posteriorment a aquesta acció, un grup de treballadors es va adreçar al plató on s'estava emetent en directe Els matins de TV3 i van picar-hi a la porta, de manera audible per a l'audiència. "Els espectadors d' Els matins deuen sentir en aquest moment uns cops de porta i uns cops de botzina", va explicar als espectadors Helena Garcia Melero. "Són els treballadors d'aquesta casa que protesten per l'ERO que afecta Televisió de Catalunya. Nosaltres anem tirant endavant amb el programa, per bé que amb unes certes dificultats per escoltar-nos".

A més, dilluns els representants del personal entregaran al Parlament les més de 76.000 firmes en suport de la seva causa que han recollit les últimes setmanes arreu del territori.

stats