Mèdia 14/08/2013

Facebook ens fa menys feliços

Segons un estudi de la Universitat de Michigan, que assegura que les persones se senten millor quan interactuen de forma directa

Efe
2 min
facebook dislike

WashingtonLes xarxes socials han contribuït de forma molt important que les persones se sentin més connectades però el seu ús no les fa, necessàriament, més felices, segons un estudi d'usuaris de Facebook distribuït aquest dimecres per la Public Library of Science. De fet, l'ús de Facebook genera una disminució del "benestar" de l'usuari, d'acord amb l'estudi de la Universitat de Michigan (UM), que és la primera investigació coneguda i publicada que va examinar la influència de Facebook en la felicitat i la satisfacció.

"En la superfície Facebook proporciona un recurs valuós per a la satisfacció de la necessitat humana bàsica de connexió social", ha indicat el psicòleg social de la UM, Ethan Kross, autor principal de l'article i docent associat a l'Institut d'Investigació Social (ISR) d'aquesta universitat. "Però, en lloc de fer créixer el benestar, trobem que l'ús de Facebook genera el resultat oposat: erosiona el benestar". "El resultat té una importància crucial perquè va al centre mateix de la influència que les xarxes socials poden tenir sobre la vida de les persones", afegeix un altre dels autors de l'estudi, el científic cognitiu John Jonides, de la UM.

Per a l'estudi els investigadors van reclutar 82 adults joves, un grup demogràfic central dels usuaris de Facebook. Tots ells tenien telèfons intel·ligents i comptes de Facebook. Els investigadors van usar el mostreig d'experiència –una de les tècniques més fiables per mesurar com pensen, senten i es comporten les persones en cada moment en la vida quotidiana– per tal d'avaluar el benestar subjectiu dels participants enviant missatges de text, a l'atzar, cinc vegades al dia durant dues setmanes.

Cada missatge de text contenia un enllaç a una enquesta cibernètica amb cinc preguntes: com et sents en aquest moment?, estàs preocupat?, et sents sol?, quan va ser l'última vegada que vas fer servir Facebook?, i quan va ser l'última vegada que vas interactuar de forma "directa" amb altres persones? L'estudi va trobar que com més es fa servir Facebook pitjor se senten els usuaris després.

Els investigadors van trobar proves que la interacció directa amb altres persones feia que els participants se sentissin millor amb el pas del temps.

stats