Mèdia 07/08/2013

SOL, l'ordinador portàtil que funciona amb energia solar

L'empresa canadenca WeWi presenta un terminal dissenyat per a entorns poc desenvolupats que funciona amb sistema operatiu Linux

Jordi Mestre
2 min

BarcelonaEstètica Stargate, energia solar i sistema operatiu Linux. A l'anunci promocional, imatges de la sabana, del sol naixent, dels oceans. Pel cap baix sembla que ens vulguin vendre una nau espacial. Però, tot i que no és descartable que en un futur la cosa acabi en òrbita, l'última creació de la companyia WeWi de moment no està dissenyada per volar. Però tot arribarà, deuen pensar a WeWi.

Al London Convention Centre, ubicat a l'estat canadenc d'Ontario, l'empresa de telecomunicacions va presentar la seva última novetat: un equip portàtil que utilitza el sistema operatiu Ubuntu Linux i que té com a única font d'energia la llum solar. És un aparell pensat per a l'educació, que permet a usuaris de zones poc desenvolupades utilitzar un ordinador sense necessitat de connectar-se al corrent elèctric. Els seus creadors l'han anomenat SOL (Solar Laptop).

El SOL té com a principal objectiu accelerar el procés educatiu als països en vies de desenvolupament. Per aconseguir-ho es val d'un disseny robust, pensat per resistir condicions adverses. L'aparell disposa d'un processador Intel de diverses capacitats, un teclat integrat i un ratolí tàctil. El panell solar està inclòs a la tapa, situat darrere de la pantalla, i s'obre per poder captar els rajos solars.

El SOL no ha estat pensat únicament per a països en desenvolupament, sinó també per a exploradors i aventurers que necessiten un equip que els acompanyi en les seves expedicions. El primer llançament es farà a Ghana, i el preu previst de sortida serà de 300 a 400 dòlars (entre 225 i 300 euros).

Els fans de Stargate, doncs, estan d'enhorabona: per fi podran assemblar-se al coronel Jack O'Neill quan facin servir l'ordinador. Ara només els falta esperar que algun alienígena generós se'ls endugui a un misteriós planeta llunyà, si és possible, desèrtic i sense endolls: els donaria l'oportunitat perfecta per lluir la seva nova joguina. Llàstima que no voli (de moment...).

stats