Misc 09/11/2016

Els Pets fan oblidar Trump al Palau de la Música

El grup de Constantí celebra els sis anys de l’ARA

i
Xavier Cervantes
3 min
El Palau de la Música es va omplir ahir amb el concert d’Els Pets, que va servir per tancar els actes de celebració del sisè aniversari de l’ARA.

BarcelonaLluís Gavaldà té clar que una de les funcions de la música és enlairar, si no l’esperit, almenys l’ànim. “Feia falta un concert com aquest, que feu cara d’estar en estat de xoc per la notícia del dia”, ha dit el cantant d’Els Pets al principi de l’actuació d’aquest dimecres al Palau de la Música, que ha servit per tancar la celebració del sisè aniversari de l’ARA. Gavaldà ha fet veure que la notícia trista era que Cristiano Ronaldo potser guanyaria la Pilota d’Or, cosa que val a dir que no treu la son als que no són (no som) culers. Però de seguida va pronunciar el nom que planava pel Palau: Donald Trump.

El guanyador de les eleccions presidencials nord-americanes, el nom del qual ha estat rebut pel públic amb una bona xiulada, s'ha convertit en una mena de gag tragicòmic durant bona part d’un concert en què Els Pets s'han presentat amb format de septet: Gavaldà, Falin Cáceres, Joan Reig, el teclista Joan Pau Chaves, el guitarrista Jordi Bastida i una eficient secció de vents que ja es va fer notar impulsant el primer tema de la nit, Estúpidament feliç. Després d’Agost, Gavaldà va jugar amb l’home dels cabells taronges per presentar algunes cançons: “Tinc un missatge important per a dies de pressió democràtica: No n’hi ha prou amb estimar-se molt”, “Quan guanya Donald Trump, l’únic que pots dir és que La vida és bonica (però complicada)”.

Així, amb sentit de l’humor per fer passar la pena i ganes de divertir-se i de divertir, Els Pets han anat desplegant un xou a estones més elèctric i en altres moments amb delicadesa acústica, d’acord amb el que havia anunciat Gavaldà; és a dir, buscant un equilibri entre la part més expansiva del grup i la més reposada. El públic ha acceptat la proposta emocional de seguida, i amb Blue tack ja va començar a actuar com a cor, la qual cosa va repetir amb més força a Vespre, una peça en què el protagonisme se’l van repartir Gavaldà i Chaves, novament fonamental a Com anar al cel i tornar. Aquesta cançó, segurament una de les més emocionants i rodones del grup de Constantí, ha fixat un dels moments més intensos de la nit, i aquesta temperatura emocional ha seguit quan Gavaldà va fer “un agraïment personal” al Carles Capdevila, el director fundador de l’ARA. “Carles, gràcies per ensenyar-me el que val la pena de veritat”, ha dit Gavaldà.

Electricitat i alegria

La part final del concert ha tingut més electricitat i soroll, també per part d’un públic que ha reclamat amb insistència i crits d’independència que el grup tornés a sortir a l’escenari. Per obrir el bis han triat L’àrea petita, amb una contundència elèctrica que guanya matisos amb les aportacions de Bastida, un guitarrista que sintonitza perfectament amb l’estètica pop que defensa Gavaldà. Amb la mateixa empenta i el públic dret, van atacar Pau. El Palau ja estava prou engrescat, i encara més quan han tocat Jo vull ser rei, amb proclama antimonàrquica i més crits d’independència. Com que hi havia ganes de més, i ja quedava clar que Trump no seria capaç d’aixafar aquesta guitarra, Els Pets han regalat S’ha acabat i Bon dia per poder acabar la nit del 9-N del 2016 amb un somriure.

stats