Mèdia 14/04/2014

Pedro J. Ramírez diu ara que no han trobat "indicis de delicte" d'Artur Mas, però assegura que no pensa demanar "perdó"

El periodista madrileny ha respost qüestions sobre Catalunya, la seva destitució d''El Mundo' i l'autoria de l'11-M en una entrevista a RAC1

Ara
3 min

BarcelonaPedro J. Ramírez presentava el seu llibre 'La desventura de la libertad', un relat sobre el trienni liberal, a RAC1, però la seva presència a la ràdio privada s'ha acabat convertint en una entrevista sobre la seva carrera i alguns dels temes més polèmics que l'han rodejat. Acompanyat a la tertúlia per Pilar Rahola, Xavier Sardà i Joan López Alegre, Ramírez ha matisat breument alguns dels seus posicionaments, però s'ha mantingut ferm a l'hora de defensar les seves accions com a periodista, quan Rahola ha comentat que havia intentat fer mal al procés català a través dels atacs a Artur Mas: "Naturalment que no demano perdó, com tampoc ho faré amb Rajoy o Felipe González. Jo he fet un servei a la societat desvelant documents dels crims dels GAL, la trama de finançament il·legal al PP o els documents que destaquen casos de corrupció a CiU, en especial un episodi de dos milions d'euros que afecten el president de la Generalitat". Qüestionat directament sobre si Artur Mas era un delinqüent, ha resolt: "No hem trobat indicis d'un delicte d'Artur Mas", per després afegir que no era acceptable que el president de la Generalitat no hagués donat explicacions al Parlament català.

Eleccions catalanes

'El Mundo' va publicar, a pocs dies de les eleccions autonòmiques catalanes, un esborrany de la policia nacional que implicava alts càrrecs de CiU, entre ells, Artur Mas, amb una sèrie de comptes suïssos. Aquesta publicació va ser interpretada com un intent de manipular els resultats de les eleccions catalanes, i encara més després d'un tuit del periodista on declarava, just després dels resultats electorals: "Qui ens hauria dit que a la redacció d''El Mundo' tindríem la sensació d'haver guanyat unes eleccions autonòmiques a Catalunya". Davant les acusacions de Pilar Rahola d'haver difós informació falsa, l'exdirector del rotatiu ha argumentat que només s'havien fet eco d'un informe judicial veraç, treballant pel dret a la informació dels ciutadans. Ramírez ha recordat que les demandes dels dirigents de CiU al diari 'El Mundo' han quedat arxivades "tant a Madrid com a Barcelona".

L'estat de la democràcia a Espanya i el procés català

Pedro J., que ha suggerit un cop més que la seva destitució ha tingut el president espanyol, Mariano Rajoy, com a promotor, ha criticat amb duresa la democràcia espanyola i els seus dos principals partits: “No existeixen mecanismes per exigir responsabilitat política als dirigents que actuen de manera impròpia o siguin sospitosos d'haver comès un delicte. No existeix ni a Madrid [PP i PSOE], ni a Catalunya [CiU]. El nostre sistema democràtic s'ha convertit en una partitocràcia endogàmica que respon davant les oligarquies dels seus partits”. Ramírez ha opinat que la trama Gürtel, "una trama de diners en negre i repartiments il·lícits de fons del partit al govern", segurament acabarà en res. El resum de la seva carrera com a director ha estat el següent: “Sempre he intentat vendre diaris als lectors. Altres han fet un art d'aconseguir lectors per als poderosos".

Interpel·lat per Rahola sobre un hipotètic estat català on tots aquests problemes es podrien resoldre amb més eficàcia, Pedro J. Ramírez ha tancat, contundent: “Esteu enganyant els ciutadans de Catalunya, creant unes expectatives respecte d'una cosa que és absolutament impossible".

L'autoria de l'11-M

Respecte als autors de l'atemptat de l'11 de març a l'estació d'Atocha (Madrid), el més greu de la història d'Espanya, Ramírez ha declarat que 'El Mundo' va ser l'únic diari que no va posar ETA al titular a les seves edicions extres. També ha comentat que ETA probablement no havia estat l'autora dels atemptats i ha afirmat, taxatiu, que ell mai ha estat un conspirador "ni en relació amb l'11-M ni en relació amb Catalunya".

stats