FICCIÓ
Mèdia 16/09/2017

‘Merlí’ i els Peripatètics diuen adeu amb una temporada fosca

TV3 estrena demà l’última entrega de la sèrie, que se centra en el pas a la vida adulta

Alejandra Palés
4 min

BarcelonaL’últim curs d’institut és una època de canvi vital, de comiats i d’inici d’un futur incert. Aquest moment transcendental quedarà reflectit en la tercera i última temporada de Merlí, que s’estrena demà amb la promesa de ser la més madura i fosca, segons el seu creador, Héctor Lozano. La nova entrega també té una novetat formal: se n’avança l’horari d’emissió fins a les 21.55 hores. Es fa cas així a les peticions de l’equip de la sèrie i dels espectadors, que feia temps que reclamaven una franja que s’adeqüés més al públic juvenil de la ficció.

Els mesos abans de la selectivitat seran difícils tant per a Merlí Bergeron com per als seus pupils, els Peripatètics. Arran de la marxa de dos dels actors principals -Anna Maria Barbany, que interpretava la mare del Merlí, i David Solans, que era el fill, Bruno Bergeron-, Héctor Lozano va decidir introduir un gir en la trama i explorar la soledat -i com s’hi enfronta- el professor de filosofia més iconoclasta de la ficció televisiva. El problema de la pèrdua del nucli familiar va fer que Lozano recordés la pel·lícula Sol a casa, en la qual un nen és oblidat a casa per error, i decidís mostrar què significava per al personatge interpretat per Francesc Orella tornar a ser amo i senyor del seu temps i el seu espai.

Lluny de ser una situació còmoda, el moment vital del professor vindrà acompanyat de dificultats, encarnades, principalment, en la Silvana, la nova mestra d’història de l’Institut Àngel Guimerà, a qui dona vida Carlota Olcina. “Veurem el Merlí en crisi, professional i personal”, assegura Orella, que afegeix que l’aparició de la professora i els seus mètodes d’ensenyament modern faran que el Merlí experimenti la gelosia i es qüestioni a ell mateix. “Serà una temporada emocionalment intensa en molts aspectes”, explica l’actor.

La nova professora arriba amb l’avantatge d’haver conegut anteriorment els alumnes, ja que ja havia treballat a l’institut en una època passada. “Entra amb molta força, és molt creativa i estima molt la seva feina”, assegura Olcina. Entre els dos professors s’establirà una relació d’admiració condimentada amb instants de gelosia i flirteig.

Etapa de maduració

Els alumnes també tindran els seus propis problemes. L’última temporada s’endinsarà en temàtiques més madures -drogues, TDAH, fe- que mostraran el pas de la vida adolescent a l’adulta. Un dels que viurà moments més convulsos serà el Pol, a qui dona vida Carlos Cuevas, que haurà de prendre decisions difícils, però que també es deixarà conèixer sentimentalment. L’actor assegura que en aquesta temporada els espectadors assistiran a la culminació de les trames familiars que s’han anat forjant durant la primera i la segona temporada. “Tant el Pol com molts dels altres personatges tenen un gran desarrelament amb el nen que porten a dins i s’enfronten a l’etapa adulta d’una manera molt abrupta”, assenyala Cuevas. En aquest moment vital del Pol hi jugarà un paper important la Tània (Elisabet Casanovas), amb qui té una relació molt estreta però ambigua. L’eterna amiga també té els seus propis maldecaps, originats per la seva mare, un personatge que fins ara l’espectador no coneixia. Es tracta de la Júlia, una professora de música una mica obsessionada amb el fet que la seva filla tingui una relació sentimental.

No és l’únic personatge nou de la temporada. A l’Àngel Guimerà també hi arribarà el Gabi (Pau Vinyals), el nou professor de literatura que, sovint, és confós amb un alumne pel seu aire juvenil i una mica friqui.

Merlí va ser concebuda en bona part com una sèrie per posar en valor la tasca dels mestres i professors. Héctor Lozano assegura que la idea de la sèrie va néixer arran de conèixer un professor que es va cuidar d’un noi agorafòbic, tal com fa el Merlí amb l’Ivan (Pau Poch) en la primera temporada.

Sèrie generacional

Amb el tancament de Merlí es posa punt final a una sèrie que té molt de generacional, com es va poder veure dijous passat a la preestrena del capítol, celebrada al TNC. Un públic preadolescent -principalment femení- va ocupar la Sala Gran per conèixer els seus ídols. Equipats en alguns casos amb fotos dels seus actors preferits, els espectadors es van convertir en el termòmetre perfecte per copsar els millors moments del primer capítol, ja que van regalar aplaudiments espontanis en diverses ocasions.

El sentiment d’haver participat en un projecte que ha marcat la diferència també el té el jove planter d’actors protagonistes, que constitueix una nova fornada d’intèrprets catalans. “Sentim que és la sèrie d’una generació perquè com a espectadors també ens la sentim molt nostra. Veiem els capítols junts i el dilluns a la nit no hi ha cap altre pla que no sigui Merlí. Això no passa amb totes les sèries que fas”, explica Carlos Cuevas.

Les quatre polseres de ‘Merlí’, amb l’ARA

Coincidint amb l’estrena de la darrera temporada de Merlí, l’ARA oferirà els dies 23 i 24 de setembre un lot de quatre polseres inspirades en la sèrie. Tots aquells que es vulguin sentir part dels Peripatètics podran adquirir el paquet per cinc euros amb el diari.

Es tracta de quatre polseres, cada una d’un color diferent, en les quals es poden llegir frases relacionades amb la sèrie com “provocar és terapèutic”. A més, cada polsera inclou la imatge d’una mosca volant, el símbol de la ficció. Un regal perfecte per tots aquells que vulguin recordar la sèrie que ha tornat a posar de moda la filosofia entre els joves.

stats