RECONEIXEMENT
Mèdia 05/06/2013

Jordi Évole recull el premi Montalbán fent autocrítica

L'escriptor britànic Nick Hornby guanya el guardó en l'àmbit del periodisme esportiu

Joan Callarissa
2 min

Barcelona.El pare de Jordi Évole va predir que a CiU no li aniria tan bé a les últimes eleccions catalanes com totes les enquestes i articulistes apuntaven. I és que ell va "baixar al carrer" i va "parar l'orella". Dues coses que els periodistes no van fer, tal com recordava ahir el periodista Jordi Évole en l'entrega del IX Premi Internacional de periodisme Manuel Vázquez Montalbán, que enguany l'ha guardonat en la categoria de periodisme cultural i polític.

En recollir el premi, la cara visible del programa Salvados va assegurar que el periodisme ha "viscut en una bombolla" mentre es gestava la crisi, "una de totes les que hi ha hagut en aquest país". Tot i això, agraïa que ja s'hagi punxat i que ara els professionals de la comunicació tinguin l'oportunitat d'explicar tot el que passa, perquè -per Évole- la gent més que mai vol saber què està passant. A més, segons ell, els periodistes cada cop tenen menys ganes d'autocensurar-se perquè arran de la precarietat hi tenen molt poc a perdre.

Évole, que creu "que el periodisme va participar de la festa" i "que va estar massa a prop del poder", va recordar una frase que el periodista Gervasio Sánchez li va recordar un cop a ell. "Espero que la pròxima crisi la puguem retransmetre en temps real i no amb sis o set anys de retard". Una sentència que pretén demostrar que la professió va fallar a l'hora d'explicar els errors del sistema que ara paguen moltes persones.

El jurat dels premis Montalbán li ha donat el guardó a Évole pel treball que ha fet "en la renovació dels gèneres periodístics i l'aproximació sense complexos" a la realitat de la crisi. També valora la seva capacitat per establir una "agenda informativa pròpia i socialment necessària". El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va advertir irònicament a Évole que preguntant al seu pare la Generalitat es podria estalviar tots els diners que inverteix en demoscòpia.

L'altre premiat va ser l'escriptor britànic Nick Hornby, que va rebre el premi Montalbán en la categoria de periodisme esportiu. Hornby va lamentar que molts equips del seu país siguin "venuts a homes rics" i que l'esport "s'hagi transformat en un negoci". Dos fets que el porten a pensar que les "persones que comparen èpoques i es queixen" en l'àmbit esportiu són cada vegada més incòmodes. Per aquest motiu, considera "fantàstic" que el Barça "patrocini premis que guardonen gent que reflexiona", una cosa que diu que no passa enlloc més del món.

El jurat ha concedit el premi a Hornby perquè el considera "un magnífic periodista i escriptor, un autor que ha sabut interpretar l'esport amb grandesa, estil i creativitat, com el mateix Vázquez Montalbán". La figura del periodista barceloní va ser lloada per totes les autoritats i premiats. Évole es va mostrar encuriosit per saber què pensaria Montalbán de "Blesa, Rato, Millet o, fins i tot, de Neymar".

stats