REFLEXIONS
Mèdia 18/06/2013

Jordi Évole i Ana Pastor mediten a dues veus el futur del periodisme

Les dues estrelles de La Sexta debaten a les conferències 'Instint'

àlex Gutiérrez M.
3 min

BarcelonaLa lluita contra el silenci informatiu fa temps que la lliuren els periodistes. Però, en els últims temps, s'hi ha afegit un nou problema que, tot i que oposat en aparença, té el mateix efecte desinformador. Es tracta del soroll o la sobreabundància de notícies i continguts periodístics. Els periodistes Ana Pastor i Jordi Évole van debatre ahir sobre la dificultat d'informar-se bé en un moment històric d'explosió d'informació. La xerrada s'emmarcava en les conferències del cicle Instint, que organitzen Andreu Buenafuente i Albert Om. El lloc: el Teatre Barts del Paral·lel, que va penjar el rètol d'entrades exhaurides. Évole exercia de mestre de cerimònies i, tot i que es va centrar sobretot a fer les preguntes, eren preguntes carregades d'intenció (com, per exemple, quan va demanar: "¿És l'amenaça de l'atur la forma més efectiva de censura?").

La sèrie The Newsroom va servir de fil conductor. Algunes escenes d'aquesta història escrita per Aaron Sorkin (i que al seu torn s'inspira en casos reals) van servir per il·lustrar temes com, per exemple, la pressió dels mitjans per informar amb la màxima immediatesa, fins i tot quan el contrast de les fonts és encara massa fràgil per tenir una seguretat del cent per cent però alguns mitjans de la competència ja es tiren a la piscina.

"La pressió existeix, però haver-se de disculpar és pitjor -explicava Pastor-. I, si es cometen errors, doncs es rectifiquen, que som humans". La periodista va reconèixer que se sentia afortunada per haver tingut "caps que apostaven pel rigor abans que per la immediatesa". I va concloure: "Hem de recordar que el dret ciutadà a rebre informació és a rebre bona informació".

També es va parlar de la credibilitat que inspiren els periodistes. "Un dels últims CIS mostra com la gent dubta de nosaltres. I un dels factors és que probablement ens hem acostat massa a la política", reflexionava la presentadora d' El objetivo , a La Sexta. "En tot cas, és bo tenir dubtes. I també és bo, com a periodistes, que els ciutadans ens qüestionin: ens fa estar alerta".

La fórmula de l'èxit

La periodista va proposar una fórmula per a l'èxit: "Com passa amb els polítics, crec que els periodistes que triomfen són els que creuen que el públic al qual s'adrecen és, com a mínim, tan llest com ells". I van recordar aquella frase d'Iñaki Gabilondo segons la qual "solvència és igual a temps més decència".

Pel que fa a la sobreinformació, Pastor va voler treure-hi ferro: "Si és fantàstic, això! No ens podem queixar d'una cosa així. Cadascú decideix com ha d'estar informat i quina és la seva mesura". Évole va reconèixer que de vegades necessitava desconnectar. "Hi ha moments en què muntaria un forn de pa. Ho deixaria estar, però per sempre". Durant la xerrada es va parlar també de les pressions (Pastor va revelar que un dia va rebre un SMS d'un polític mentre feia una entrevista en directe on li deia: "Pensa bé el que estàs fent").

Un dels moments en què Évole va ser més incisiu va ser quan va recordar en to crític que La Sexta havia obert una bona estona amb el cas Bretón. Ana Pastor va dir que ella no ho hauria fet. La declaració tenia una certa conya, tenint en compte que entre el públic hi havia Antonio García Ferreras, director de la cadena (i marit d'Ana Pastor).

Les conferències Instint les van inaugurar Andreu Buenafuente i Ferran Adrià. La segona sessió va anar a càrrec d'Albert Om i Teresa Forcades. I la tercera, a càrrec de Risto Mejide i José Corbacho. La pròxima sessió serà l'u de juliol i tindrà l'economista Xavier Sala i Martín com a convidat, conduït per Andreu Buenafuente.

stats