FICCIÓ
Mèdia 13/10/2017

David Fincher es capbussa en la psicologia dels assassins en sèrie

Netflix estrena avui ‘Mindhunter’, un ‘thriller’ que es pregunta sobre l’origen de la mal

Alejandra Palés
4 min
L’agent Holden Ford s’entrevista amb psicòpates com Ed Kemper per entendre què els motiva a matar.

BarcelonaEl misteri que amaga la ment d’un assassí en sèrie inquieta David Fincher. Després d’endinsar-se en aquest món en pel·lícules com Seven i Zodiac, el director rebusca en el cervell dels criminals amb 'Mindhunter', la seva segona sèrie per a Netflix després de 'House of cards', la gran icona de la plataforma. Des d’avui, deixa enrere -temporalment- la política per seguir Holden Ford i Bill Tench, dos agents especials de l’FBI encarregats d’entrevistar assassins convictes per entendre’ls i fer servir aquest coneixement per resoldre futurs crims. Abans d’estrenar-se la primera temporada, la sèrie ja ha rebut el vistiplau per a una segona entrega que es començarà a rodar a finals d’aquest any.

L’atmosfera freda i fosca que sol caracteritzar les produccions de Fincher és el teló de fons d’una història basada en les experiències reals d’una parella d’agents -John E. Douglas i Robert Ressler, que va encunyar el terme assassí en sèrie - que, a finals dels anys 70, van començar a elaborar i utilitzar perfils psicològics de criminals perillosos. Fincher, que dirigeix quatre dels deu capítols de què consta la primera temporada, es va embarcar en aquest projecte gràcies a Charlize Theron, productora executiva de la sèrie, fascinat pel fet que l’FBI es fes una pregunta que ningú més es plantejava: com es crea un sàdic psicosexual. “M’agrada la idea que només podem lluitar contra una cosa que no entenem -que considerem per sota de la nostra dignitat- buscant la noció humanística que això, per molt pervers que sigui, forma part de nosaltres”, explica Fincher. En aquest sentit, un dels objectius del director amb Mindhunter és posar fi al concepte d’assassí en sèrie com un geni diabòlic. “Hem superat això. Volia mostrar la veritat més realista i trista d’aquestes persones”, diu.

Dos agents complementaris

Els terrenys foscos i estranys de la psicologia humana són les línies mestres de la sèrie. “Totes aquestes persones són éssers humans danyats. Fan coses que ens impulsen a rebutjar-los, però si ho fem correm el risc de no entendre mai com es poden distorsionar i pervertir les necessitats humanes”, afegeix Fincher. Per mostrar la complexitat de la ment dels assassins, els guionistes de Mindhunter han optat per adaptar casos reals, tot i que han ficcionat les identitats dels agents per tenir més llibertat narrativa i poder explorar les idees i els incidents que van propiciar el naixement dels perfils psicològics.

Les motivacions dels psicòpates violents espanten i intriguen Holden Ford, el més jove del duo d’agents, a qui dona vida Jonathan Groff i que decideix acostar-se a alguns dels criminals més perillosos del país per entendre’ls. “La sèrie s’ambienta als anys 70, quan la idea de fer això era molt nova. Ells van crear un sistema per etiquetar i compartimentar diferents tipus d’assassins”, explica l’actor, una cara coneguda gràcies a sèries com Glee i Looking. Per a l’intèrpret, un dels motius pels quals els assassins en sèrie fascinen el públic és “perquè pots fer totes les preguntes que vulguis i probablement mai aconseguiràs una resposta”. Segons Groff, a l’inici de Mindhunter el seu personatge es troba perdut després d’adonar-se que, tot i intentar fer les coses segons les normes, no aconsegueix resoldre de forma satisfactòria els reptes professionals als quals s’enfronta. “Té una crisi existencial i busca un propòsit i un significat a la seva feina: millorar la forma de treballar de l’FBI”.

En aquesta recerca, Ford acabarà emparellat amb Bill Tench (Holt McCallany), un agent de la Unitat de Ciència del Comportament amb qui inicia un periple pels Estats Units per ensenyar a policies locals les noves aproximacions de l’FBI al món del crim. El seu company, un veterà de l’agència, no sempre compartirà el seus nous mètodes d’investigació. Junts acabaran contactant amb Ed Kemper (Cameron Britton), un assassí -un personatge real- empresonat per haver segrestat i matat diverses dones, a més d’haver assassinat els seus avis paterns i la seva mare.

Per interpretar els dos protagonistes de la sèrie s’ha optat per dos actors aparentment molt diferents que acaben encaixant, segons Fincher. “Quan van llegir els papers junts es va fer evident que tenien una gran química”, assegura Fincher. McCallany, que ja havia treballat amb el director a Alien III i El club de la lluita, assegura que amb el rol de Bill Tench se sent “graduat” després d’anys de rols secundaris.

El repartiment d’aquest 'thriller' psicològic es completa amb la doctora Wendy Carr, interpretada per Anna Torv, actriu que es va donar a conèixer amb la sèrie 'Fringe', on interpretava una agent de l’FBI embolicada en investigacions paranormals. “Ella està fascinada per les troballes dels protagonistes”, explica Torv sobre el seu personatge, una professora de psicologia del comportament intrigada per les possibilitats de l’estudi sobre psicòpates de l’agent Holden Ford. “No és fàcil trobar persones com aquestes, i encara menys seure amb elles i entrevistar-les”, explica.

stats