MITJANS PÚBLICS
Mèdia 20/06/2013

Catalunya Ràdio: 30 anys en 30 moments

Catalunya Ràdio, nascuda el 20 de juny del 1983, ha marcat bona part del paisatge sonor dels catalans

àlex Gutiérrez M.
7 min

BarcelonaCatalunya Ràdio ofereix avui una programació especial amb mirada retrospectiva per celebrar l'aniversari. Expliquem 30 moments que l'han marcat.

01 . "Comencem una feina volguda i important"

A mitjanit, els dos únics tècnics de la casa fan sonar la veu en directe d'un jove de 17 anys: Miquel Calçada. Abans, se senten unes campanetes creades per Lluís Llach. "Són les zero hores zero minuts del dia 20 de juny del 1983. Comencem en aquest moment una feina volguda i important: la posada en marxa de Catalunya Ràdio [...]. So estereofònic, freqüència modulada".

02 . Les emissions es converteixen en regulars

El 5 de juliol comencen les emissions regulars, encara en període de proves. Es presenta la primera graella i Jordi Pujol visita la ràdio per llegir-hi un missatge institucional de benvinguda.

03 . La primera notícia dels serveis informatius

El 26 de juliol del 1983 va morir el popular pallasso Charlie Rivel: va ser la primera notícia que va donar l'emissora. El primer magazín matinal el va presentar Josep Cuní, entre el 1984 i el 1995.

04 . S'inaugura la seu de la Diagonal

El 3 d'abril del 1984 l'emissora s'instal·la a la Diagonal, 614, i compra unitats mòbils. L'any 2012 intenta vendre's l'edifici però els baixos preus de mercat frustren l'operació.

05 . El 'Mecanoscrit del segon origen', radiat

Les radionovel·les encara s'estilen, als inicis. La versió parlada del Mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo , es va estrenar el 15 de gener del 1985. I al febrer, Laura a la ciutat dels sants, de Miquel Llor. No només es van fer adaptacions literàries: Quim Monzó i Sergi Pàmies van escriure la peça original -en més d'un sentit- per a ràdio Sang bruta .

06 . Tres provocadors... i un senyor de Puerto Rico

La Mercantil Radiofònica va ser el nom de guerra amb què treballaven, als anys 80, un trio d'enfants terribles : Quim Monzó, Jordi Vendrell i Ramon Barnils. El programa nocturn El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico era molt trencador i tenia tan poca estructura com inventiva, irreverència i imaginació.

07 . Neix Catalunya Música

El 10 de maig del 1987 es fa la primera emissió d'aquesta ràdio germana dedicada a la música clàssica i contemporània. I el 2008 s'engega el canal per internet CatClàssica, consagrat als autors catalans.

08 . "Per què el tenis puntua 15, 30 i 40?"

El 1987 es va posar en marxa La nit dels ignorants , un espai on els oients intercanviaven preguntes i respostes. Carles Cuní va ser-ne el primer i icònic presentador. Una de les preguntes més repetides -fins al punt de ser un gag intern- va ser per què els jocs del tenis es compten 15, 30 i 40. El Good night dels Beatles que obria i tancava el programa es va convertir en icònic.

09 . Polèmica cancel·lació de l'espai 'L'orquestra'

El programa de tertúlia L'orquestra, que presentava Jordi Vendrell, va ser suprimit fulminantment arran de l'emissió del 10 de juliol del 1992, en què es va parlar de les denúncies de tortures als independentistes ocorregudes durant l'operació instada per Baltasar Garzón. Els convidats eren Josep M. Terricabras, Modest Prats i Josep Murgades.

10 . Neix Catalunya Informació

L'11 de setembre del 1992 es posa en marxa la tercera emissora del grup: un canal 24 hores de notícies. Martí Farrero va ser-ne la primera veu.

11 . Concert de Raimon per 30 anys de cançons

El cantant Raimon va celebrar els 30 anys del seu primer tema ( Al vent) amb un concert que va emetre en directe Catalunya Ràdio. Va ser la diada de Sant Jordi del 1993, amb locució de Sílvia Cóppulo.

12 . 'El suplement' inaugura el satèl·lit

El 10 de setembre del 1995 Catalunya Ràdio s'emet per primer cop per satèl·lit. La veu que se sent és la de Xavier Solà, presentador durant vint anys d' El suplement , el programa dels caps de setmana. Seccions com "El complot dels oients" (un concurs de trucades) o frases com "Volta'l" ja són clàssics de la ràdio.

13 . Primera entrevista a un president espanyol

Antoni Bassas es desplaça a la Moncloa l'any 1996 per entrevistar José María Aznar. És la primera vegada que un president espanyol concedeix una entrevista a Catalunya Ràdio. L'any 2002 l'expresident italià Francesco Cossiga, també entrevistat per Bassas, li dirà "falangista" a Aznar, cosa que motivarà una queixa formal d'Alberto Fernández Díaz contra l'emissora.

14 . Joaquim Maria Puyal: "Pizzi sos macanudo!"

El "Pizzi sos macanudo" del 12 de març del 1997 és només una de moltíssimes frases que Joaquim Maria Puyal ha deixat per a la història en les seves més de 2.000 retransmissions de futbol en català des del 1985 a Catalunya Ràdio. Algunes que també encara ressonen: "El Bernabéu que aplaudeix... és el que em faltava veure; ara ja em puc morir" (en un partit del 2005 en què el Barça va guanyar 0 a 3 contra el Madrid) i el "Don Andrés" de Stamford Bridge del 6 de maig del 2009.

15 . Primera emissió de Catalunya Cultura

L'emissora cultural va estrenar-se el 2 de febrer del 1999 i es va transformar en iCat fm el 22 d'abril del 2006. Des de l'octubre passat emet només a través d'internet.

16 . L'assassinat d'Ernest Lluch

El 21 de novembre del 2000 a la nit es coneix la notícia de l'assassinat d'Ernest Lluch. Jordi Basté -la foto és molt anterior- va interrompre els continguts del seu programa esportiu per anar recollint les reaccions i l'evolució de la notícia.

17 . El gol del "murri" Tamudo

Els aficionats de l'Espanyol no oblidaran mai el gol del "murri" Tamudo a la final de Copa del 27 de maig del 2000, cantat per Eudald Serra.

18 . La mort de Miquel Martí i Pol

L'11 de novembre del 2003 es coneix la mort del poeta Miquel Martí i Pol. Kilian Sebrià va ser qui va radiar la notícia a través dels micròfons de l'emissora.

19 . Un creuer amb oients per celebrar els 20 anys

Un grup d'oients i gran part de l'equip de l'emissora van commemorar el vintè aniversari de Catalunya Ràdio embarcant-se en un creuer. A més, el dissabte 21 de juny es va celebrar un concert al Liceu.

20 . Clos arriba en cotxe (el Dia sense Cotxes)

Any 2003: a l'alcalde de Barcelona, Joan Clos, li demanen com ha vingut a l'emissora, tenint en compte que és el Dia sense Cotxes. "En cotxe", respon tranquil·lament. El tall va ser un dels més celebrats de l' Alguna Pregunta Més? , com també quan Bassas va confondre la cançó Ya eyaculé , de Joaquín Sabina, amb una improbable Iaia Culer . L' APM? va néixer com un espai nocturn presentat per Xavier Bosch, Antoni Bassas i Manel Fuentes, i va evolucionar cap a una secció que salpebrava d'humor El matí de Catalunya Ràdio en l'etapa Bassas.

21 . L'atemptat de l'11-M del 2004

La funesta jornada a Madrid va fer que la programació es convertís en un gran informatiu que va anar narrant l'evolució de la notícia. I el recompte de morts, que va començar amb 15 al matí, al vespre ja s'elevava fins a 191 persones.

22 . La marxa de Toni Clapés i Jordi Basté

La fi de la temporada 2004 va ser amarga. Marxaven dos històrics: Jordi Basté i Toni Clapés, que conduïen No ho diguis a ningú i Versió original ,i que van acabar fitxant per RAC1. L'adéu va tenir lloc enmig d'un enfrontament amb Montserrat Minobis, que n'era aleshores la polèmica directora. Tot i ser només un any en el càrrec, la plantilla va contestar la seva gestió amb una vaga.

23 . El Dalai-lama, entrevistat en directe

El 10 de setembre del 2007 Antoni Bassas entrevista en directe el Dalai-lama, líder espiritual i cap del govern del Tibet a l'exili, des del Palau de Pedralbes.

24 . Adéu a Salvador Escamilla

El 30 de març del 2008 Xavier Solà interromp el programa El suplement per donar la notícia de la mort de Salvador Escamilla.

25 . Antoni Bassas anuncia que plega

El 27 de juny del 2008, després de 14 anys en antena sent el programa més escoltat de la ràdio, Antoni Bassas explica en antena que plega pels "punts de vista diferents amb la direcció sobre com hauria de ser el futur del programa". Es va interpretar que les exigències de Sarsanedas, el director d'aleshores, estaven encaminades a forçar la renúncia de Bassas (criticat sistemàticament per líders del PSC com Joan Ferran).

26 . La pèrdua del lideratge

El 22 d'abril del 2009 RAC1 supera per primer cop en audiència Catalunya Ràdio, líder durant 14 anys. Al juliol la pública cau a tercera, a tocar de la SER. A la següent onada de l'EGM torna a ser segona, com també ho és avui, amb 563.000 seguidors.

27 . Un concert pels 25 anys de 'Tarda Tardà'

La Sala Luz de Gas va acollir un concert el 16 de juliol del 2010 que celebrava el quart de segle en antena del programa Tarda Tardà , dedicat al rock. Unes 50 bandes -incloent-hi els seus admirats Rolling Stones- el van saludar via vídeo. El programa va engegar l'any 1985 amb la transmissió del festival Live Aid.

28 . Vicenç Navarro i Manel Fuentes s'enganxen

El 7 de setembre del 2011 el professor Vicenç Navarro havia criticat el programa per convidar sobretot economistes neoliberals. Fuentes el va convidar a exposar les seves tesis, però l'entrevista es va tensar i va generar polèmica. El locutor va acabar demanant perdó: "Tots tenim un mal dia".

29 . La trucada al rei

Un col·laborador de Tot és molt confús , l'espai humorístic de Pere Mas, truca al rei per felicitar-lo pel seu aniversari, el 5 de gener del 2011. "Soy el secretario de Mas de Catalunya ", diu a la telefonista. I el rei, pensant-se que devia ser un altre Mas, s'hi posa. La broma no s'arriba a emetre, però acaba filtrada a YouTube.

30 . Fuentes anuncia per sorpresa que ho deixa

El 29 d'abril d'aquest any Manuel Fuentes anuncia per sorpresa que plega. Tres dies abans, el director de l'emissora, Fèlix Riera, havia comentat que Catalunya Ràdio no es podia permetre els resultats que estava tenint a la franja del matí. Fuentes no va amagar el seu disgust i va recordar que durant el seu pas el programa havia guanyat oients.

stats