11/06/2013

Apple renova en profunditat el seu sistema operatiu

3 min
El conseller delegat d'Apple, Tim Cook, va presentar el nou Mac OSX durant la seva ponència a la Conferencia mundial d'Apple per a desenvolupadors, als EUA.

Cardedeu.Segons Tim Cook, conseller delegat d'Apple, hi ha sis milions de creadors d'aplicacions per als seus equips. Aquest és el públic al qual s'adreçaven ahir els directius de l'empresa durant l'acte inaugural de la Worldwide Developer Conference, la convenció anual de desenvolupadors. Per això es va parlar sobretot de programari: les noves versions dels dos sistemes operatius de la casa: l'OS X que impulsa els ordinadors Mac i l'iOS que hi ha a dins dels iPhones, iPads i iPod Touch. L'objectiu és que els programadors coneguin les noves funcions i puguin tenir a punt versions renovades dels seus productes quan les dues plataformes surtin al mercat després de l'estiu.

El nou iOS 7 suposa un rentat de cara total del sistema operatiu nascut l'any 2007 amb l'iPhone i que no havia tingut canvis funcionals significatius des d'aleshores, fins al punt que una part del mercat el considera antiquat davant la competència. De fet, el que més ha canviat és precisament l'aspecte visual, que ara és més estilitzat en icones, disseny i tipografia i incorpora alguns efectes de transparència i animació molt vistosos. Però moltes de les novetats de funcionament semblen tretes dels sistemes competidors o d'algunes aplicacions populars. Per exemple, el canvi entre aplicacions -la multitasca, que s'ha fet extensiva a tots els programes- es fa mitjançant fitxes que es desplacen i es descarten a l'estil del desaparegut webOS de Palm; en el nou navegador web Safari es passa d'una finestra a l'altra amb un gest lateral del polze molt semblant al dels nous BlackBerry; el centre de control per accedir directament a les funcions més habituals s'assembla molt al d'alguns Android; els missatges de correu s'esborren o arxiven fent-los lliscar com a Mailbox; la càmera de fotos ara té filtres com els d'Instagram; i el nou servei de canals musicals iTunes Radio -gratuït i amb publicitat- emula els equivalents de Nokia, Spotify i Pandora.

Tot i això, Apple ha sabut embolicar les funcions d'iOS 7 de manera molt atractiva, incorporant-hi detalls de collita pròpia. Per exemple, ara les aplicacions de l'App Store -n'hi ha 900.000 títols, 375.000 dels quals son específics per a les tauletes iPad- s'actualitzaran automàticament i el catàleg mostrarà les que son més populars al lloc on som; les fotografies es poden enviar fàcilment als altres dispositius que hi hagi connectats a la mateixa xarxa wifi; els nostres contactes poden afegir fotos i vídeos als àlbums que hem compartit amb ells; la secretària virtual Siri admet ara ordres verbals per ajustar funcions de l'aparell i s'integra amb Twitter, la Wikipedia i el cercador Bing; i quan l'usuari hagi d'esborrar a distància el seu iPhone perquè l'ha perdut o li han robat, podrà des d'ara evitar que el lladre el pugui tornar a activar.

Per al sistema operatiu dels Mac, Apple s'ha quedat sense noms de felins, de manera que OS X 10.9 es dirà Mavericks. En aquest també s'hi han introduït millores de rendiment que permeten estalviar bateria en els portàtils, però el més destacat és que algunes aplicacions nascudes per als mòbils han estat adaptades a l'ús en ordinadors: és el cas dels mapes, que també s'integren en la nova aplicació d'agenda, que ara suggereix llocs i preveu l'estona que trigarem a arribar a la pròxima cita, a l'estil del Google Now d'Android. La ruta calculada a l'ordinador es pot enviar a la pantalla inicial de l'iPhone per tenir-la més a mà. El navegador web Safari, ara més ràpid que mai, també inclou una funció de clauer per guardar les contrasenyes web de l'usuari a iCloud, el núvol d'Apple.

stats