PERFIL
Internacional 11/10/2017

D'una minoria ètnica i de família represaliada pels naizs: 10 coses que potser no saps de Donald Tusk

Membre de la minoria caixubi, el president del Consell Europeu és considerat un polític conciliador i europeista

P.j. Armengou
5 min
El president del Consell Europeu, Donald Tusk, saluda als mitjans després de trobar-se amb la primera ministra britànica a Londres, el passat setembre

BarcelonaEl nom de Donald Tusk (Gdańsk, Polònia, 22 d'abril 1957), ha sonat especialment aquests dies per la seva intervenció a la crisi entre Catalunya i Espanya. Dimarts, en un discurs públic davant parlamentaris europeus, Tusk va demanar diàleg entre ambdues parts. ¿Però qui és Donald Tusk?

Aquestes són 10 coses que potser no saps del president del Consell Europeu:

1. Membre d'una minoria ètnica i lingüística

Durant el seu discurs de dimarts, en què Donald Tusk es va dirigir de manera excepcional al president de la Generalitat, el polític polonès va dir que creu "fermament en la divisa de la Unió Europea 'units en la diversitat'", i es va descriure com un "membre d'una minoria ètnica i un regionalista, com un home que sap el que se sent en ser colpejat per la porra de la policia. Com algú, en fi, que entén i sent els arguments de les dues parts".

A quina minoria ètnica es referia Tusk? Doncs als caixubis, un grup ètnic eslau que viu, sobretot, al nord-est de Polònia i que compta amb la seva pròpia llengua (el caixubi), cultura i bandera. L'idioma caixubi està emparentat amb el polonès i llengües eslaves avui extintes com l'eslovinç i el polàbic. Tot i que el seu ús és minoritari, està reconegut com a llengua regional polonesa. Es creu que els caixubis són descendents de la tribu eslava dels pomeranis, que haurien arribat a la desembocadura del riu Vístula, a la costa del Bàltic, fa 1.500 anys. Actualment hi ha uns 500.000 caixubis, la majoria dels quals viuen a Gdańsk, Gdynia i d'altres ciutats del nord de Polònia.

2. Prové d'una família humil represaliada pels nazis

Fill d'un fuster i d'una infermera, Tusk va néixer el 1957 a la ciutat portuària del mar Bàltic de Gdansk. Tant els seus avis materns com paterns pertanyien a la minoria caixubi, la llengua dels quals Tusk parla. El seu avi, Józef Tusk, treballava al ferrocarril i va ser empresonat pels nazis al camp de concentració de Neuengamme, a Hamburg (Alemanya). Al camp, majoritàriament ocupat per russos, polonesos, francesos i alemanys, Jósef Tusk va viure en estat d'esclavitud i privació.

El pare del polític (que també es deia Donald Tusk) va morir als 42 anys, quan el seu fill estava acabant l'escola primària. La seva mare, Ewa, va morir l'any 2009 i va treballar fins a la seva jubilació com a secretària a la Universitat de Medicina de Gdansk.

3. Ha estat pintor de xemeneies i va estudiar història

De jove, va treballar com a pintor de xemeneies en una cooperativa obrera que va fundar amb un soci. Les cooperatives eren una de les poques formes d'empresa privada que es permetien durant l'època comunista, i aquesta experiència el va convertir en un ardent defensor de la propietat privada i les polítiques de lliure mercat.

Va estudiar a la Facultat de Filologia i Història de la Universitat de Gdansk, on es va graduar en història l'any 1980. L'any 1978, abans d'acabar la carrera, es va casar amb Malgorzata Sochacką, amb qui té dos fills. La seva tesi de màster va tractar sobre la visió de la premsa sobre Józef Piłsudski, considerat el pare de la independència polonesa, i que va acabar els seus dies com a dictador. Durant la seva època d'estudiant va participar al comitè de la branca estudiantil del sindicat Solidaritat, que s'oposava al règim comunista.

4. S'ha dedicat gairebé tota la vida a la política

A Donald Tusk, l'interès per la política li ve de lluny. Va créixer durant el comunisme a la ciutat de Gdańsk, un important centre neuràlgic de la lluita obrera. El desembre del 1970 la ciutat va ser escenari d'unes fortes manifestacions antirègim que van provocar la caiguda del líder comunista de Polònia, Władysław Gomułka. Durant les protestes, els militars i la policia van obrir foc contra els manifestants i van causar diverses desenes de morts. Tusk tenia 13 anys i, segons explica 'The Guardian', va decidir dedicar-se a la política en veure la repressió policial.

Gdańsk també va ser el lloc d'origen del moviment sindical Solidaritat, responsable d'acabar finalment amb el Partit Comunista l'any 1989. Després de la caiguda del règim, Tusk es va convertir en el president d'un partit sorgit del sindicat Solidaritat, anomenat Congrés Democràtic Liberal. L'any 2001, va cofundar la Plataforma Cívica, amb la qual va aconseguir entrar al Parlament i, finalment, ser escollit primer ministre.

5. Ha estat el primer ministre que més temps ha governat a Polònia

Donald Tusk, cofundador i líder del partit de centredreta Plataforma Cívia, va ser primer ministre de Polònia des de 16 de novembre del 2007 fins al 22 de setembre del 2014. En total, 6 anys i 310 dies: un autèntic rècord en un país on, en 20 anys, cap primer ministre –excepte el mateix Tusk– ha acabat el seu mandat. Tusk és també el primer polític a ser reescollit per al càrrec des de la caiguda del règim comunista.

El president del Consell Europeu ha estat membre del Sejm (el Parlament polonès) de forma gairebé ininterrompuda des de l'any 1991. També ha ostentat els càrrecs de vicepresident del Senat (1997-2001), vicepresident del Sejm (2001-2005) i líder de l'oposició (2003-2007).

6. Pertany al Partit Popular Europeu

Tusk i el seu partit, Plataforma Cívica, pertany al grup europeu que engloba els partits de centredreta i proeuropeus. Entre els membres més destacats del partit hi ha el luxemburguès Jean Claude-Juncker, líder del grup i president de la Comissió Europea; Angela Merkel, cancellera alemanya, i, també, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

7. Va ser escollit sense saber anglès

Tot i que parla polonès, caixubi i un alemany fluid, Tusk ha estat criticat per la seva falta d'idiomes. De fet, quan va ser escollit no parlava ni anglès ni francès, les dues llengües més utilitzades a la Unió Europea. Des que és al càrrec, però, i tot i que parla amb un fort accent, s'expressa sense problemes en anglès.

8. El seu principal enemic a Europa és el seu propi país

Donald Tusk és una "icona del mal i de l'estupidesa". O almenys això és el que creu el seu compatriota, el ministre d'Afers Exteriors polonès, Witold Waszczykowski, membre del partit conservador Dret i Justícia (PiS). Les declaracions del ministre daten del març d'aquest 2017, i dona bona mostra de la relació que Tusk manté amb l'actual govern del seu país, en mans dels euro-escèptics i ultraconservadors del PiS.

El partit de Tusk i el PiS són rivals directes, a Polònia, i s'han alternat el poder des del 2005. A més, Tusk s'ha oposat obertament a les reformes que el PiS està portant a terme al seu país, i que segons els seus crítics dilueixen la separació de poders. El govern polonès, per la seva banda, va ser l'únic executiu que es va oposar a l'elecció per segon cop de Donald Tusk com a president del Consell Europeu.

9. És un polític ben valorat a Europa

Durant la seva etapa com a primer ministre, Polònia va viure un ràpid creixement econòmic i va ocupar una posició preeminent entre els països excomunistes. El seu govern va aconseguir salvar el país de la recessió econòmica que va afectar Europa a partir del 2007 i mantenir el creixement econòmic fins a l'any 2014, quan va ser escollit (per aquestes raons) president del Consell Europeu.

Amb els anys, Tusk s'ha coronat com un dels líders més ben valorats a Europa. Era el candidat favorit per a Alemanya, que el veia com un aliat a l'est del continent, i com una opció de consens entre la resta de membres de la unió. Va convertir-se en el primer polític de l'est d'Europa a dirigir el Consell Europeu.

10. Ha bregat amb difícils conflictes internacionals

Des que va assumir el càrrec, Tusk ha treballat per promoure una resposta unificada europea a la intervenció militar de Rússia a Ucraïna, ha condemnat l'ascens dels nacionalismes, l'antieuropeisme i l'extrema dreta, i ha treballat per evitar el Brexit. També ha estat molt crític amb el president dels Estats Units, Donald Trump, les polítiques del qual va qualificar d'"amenaça per a Europa". La crisi dels refugiats també va esclatar de ple durant el seu mandat. La seva posició va ser tractar d'evitar l'entrada d'immigrants econòmics a Europa. Tusk considera que "els reptes que afronta ara la Unió Europea són els més perillosos des de la signatura del Tractat de Roma".

stats