Internacional 09/11/2012

La victòria d'Obama reforça els partidaris del creixement a la UE

Steven Erlanger
2 min

THE NEW YORK TIMES / PARÍSLa victòria de Barack Obama, després d'una campanya centrada sobretot en el paper del govern en l'economia dels Estats Units, ha tingut ressons diferents a l'altra banda de l'Atlàntic, on els líders europeus continuen atrapats en una lluita sobre l'austeritat, la falta de creixement i el futur de l'estat del benestar. Tot i que la política europea té la seva pròpia dinàmica, el debat sobre els estímuls públics també divideix els líders comunitaris.

Alguns experts europeus consideren que els guanyadors polítics de la victòria d'Obama són el president francès, François Hollande, defensor de les polítiques de creixement, i el primer ministre italià, Mario Monti.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, profeta del rigor, hi té més a perdre. Les polítiques d'austeritat han fet més fonda encara, aquest any, la depressió europea, segons l'anàlisi de reconeguts economistes. Merkel ha de fer front al desafiament creixent d'alguns col·legues europeus i a l'enfortiment de l'oposició socialdemòcrata alemanya, que també es podrien beneficiar de la reelecció d'un president als Estats Units que ha defensat els estímuls fiscals i la cobertura sanitària.

Al primer ministre britànic, David Cameron, un altre defensor de les retallades, la victòria d'Obama el privarà de l'ànima bessona en matèria econòmica que hauria suposat l'administració Romney. En qualsevol cas, el Regne Unit continuarà comptant amb un aliat comercial i militar ferm a l'altra banda de l'Atlàntic.

Sintonia personal

Barack Obama és "un president amb unes polítiques molt pròximes a Europa", explica Laurence Nardon, cap d'estudis sobre els Estats Units de l'Institut Francès de Relacions Internacionals. "Els francesos adoren Obama d'una manera estranya -diu Nardon-, perquè en realitat el president nord-americà no és una persona càlida ni ha connectat de veritat amb els països europeus".

Per l'antic ambaixador i columnista del Corriere della Sera Sergio Romano, Monti "va trobar un bon aliat en Obama". "Havia de restaurar la credibilitat política, econòmica i financera d'Itàlia a escala internacional i Obama li va oferir l'oportunitat de fer-ho", remata Romano.

stats