Jordi Armadans , DIRECTOR DE FUNDACIÓ PER LA PAU
Internacional 30/03/2013

"El tractat garanteix el control d'armes"

1 min

Com afecta al tractat d'armes el nou fracàs de l'ONU?

Ha estat una decepció, ja que després de molta feina pensàvem que un acord era possible. Però el bloqueig de tres països -Síria, l'Iran i Corea del Nord- només suposa un entrebanc, perquè el tractat s'aprovarà igualment amb el vot de la majoria de l'Assemblea General la setmana vinent.

Quins són els punts més importants d'aquest acord?

El tractat no és perfecte, però cobreix totes les armes convencionals, incloses les lleugeres i les municions. L'altre aspecte important és que els estats no podran vendre armes a països que puguin utilitzar-les per cometre crims de guerra, genocidis o per anar contra els drets humans.

Per què diu que el tractat no és perfecte?

Té llacunes jurídiques i el llenguatge no és prou contundent. No queden clars els criteris de vulneració dels drets humans ni tampoc es cobreixen totes les transferències d'armes, com ara possibles regals. No s'especifica bé el tipus d'armes convencionals. Per exemple, sols es parla d'avions militars i no es diu res dels drones . Alguns països podrien considerar que no entren en aquesta categoria.

Com valora les negociacions?

Ha estat un procés llarg que va iniciar la societat civil fa 15 anys. Hem aconseguit que el comerç d'armes deixi de ser una activitat innòcua. El tractat suposarà un abans i un després, ja que vincularà tots els països i garanteix el control d'armes.

stats