DEVASTACIÓ ALS ESTATS UNITS
Internacional 22/05/2013

Un tornado escombra Oklahoma

Almenys 24 persones moren per un fenomen meteorològic extrem que va arrasar vint-i-set quilòmetres en 40 minuts i va destruir cases, un hospital i dues escoles

J. Eligon / M. Fernandez
3 min
Un tornado escombra Oklahoma

The New York Times / Moore (Oklahoma)Ahir els equips d'emergència van treballar de valent, amb l'ajuda de voluntaris, en la recerca de supervivents d'un violent tornado que va travessar dilluns Oklahoma City -i els seus voltants- i va provocar la mort de desenes de persones i la destrucció de tot el que va trobar al seu pas, incloent-hi un hospital i dues escoles.

On el tornado va fer més mal va ser al suburbi de Moore, on els equips d'emergència s'obrien pas com podien per uns carrers convertits en piles de runa, en què es temia que algú hagués pogut quedar sepultat. Amb l'ajut d'equips de detecció de calor i gossos ensinistrats es van rastrejar piles de maons vermells, bigues d'acer, pals d'electricitat i cotxes bolcats on abans hi havia cases i comerços.

Les autoritats encara consideraven que era massa aviat per determinar amb precisió quantes persones havien mort, però la xifra sembla significativament més baixa del que s'havia temut al principi. Dilluns a la nit, Amy Elliott, la portaveu de l'institut forense d'Oklahoma City, va anunciar que almenys 51 persones havien mort i que s'esperaven 40 cadàvers més, però ella mateixa va reconèixer després que el recompte "no era correcte". Ahir al matí es va donar una primera dada oficial de 24 morts, nou dels quals menors d'edat.

Als hospitals de l'àrea es van tractar almenys 175 persones, 70 de les quals menors. El risc de tornados a la regió continuava ahir en un nivell elevat, segons el Centre de Predicció de Tempestes de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA).

Obama, amb les víctimes

El president nord-americà, Barack Obama, que dilluns a la nit va declarar zona catastròfica cinc comtats d'Oklahoma, va assegurar ahir des de la Casa Blanca que el tornado havia estat "un dels més destructius de la història", i que ell havia donat ordres de subministrar a Oklahoma amb urgència "tota l'ajuda necessària". Obama va explicar que tècnics de l'Agència Federal de Gestió d'Emergències es van desplaçar a Moore, que té una població de 55.000 habitants, per col·laborar en la recuperació de la zona.

Ahira el principal focus d'atenció era l'escola de primària Plaza Towers, reduïda a una pila de metall retorçat i parets ensorrades. Els equips d'emergència van aconseguir rescatar alguns nens de la runa i ahir, enmig de la pluja, continuaven tallant bigues i traient maons per assegurar-se que no n'hi havia més d'atrapats. A l'escola primària Briarwood d'Oklahoma City, a tocar de Moore, el tornado va llançar els cotxes contra la façana i el sostre va caure.

"Molts barris han quedat completament arrasats", va explicar el sergent Gary Knight, del departament de Policia d'Oklahoma City. Dilluns poc abans de la mitjanit, hora local, l'àrea de l'escola Plaza Towers estava immersa en un silenci colpidor i una foscor impenetrable, fruit d'un gran tall de llum. Les autoritats i l'FBI patrullaven pels carrers i restringien l'accés a l'escola.

A un quilòmetre de distància, els únics sons al carrer Quatre eren gossos bordant i pneumàtics lliscant pel paviment mullat. Al cel, un helicòpter projectava un raig de llum sobre els barris afectats. En la foscor, l'històric cementiri de Moore era una runa fantasmagòrica: peces de roba i llençols penjaven de les branques d'arbres a mig caure i trossos recargolats de metall d'edificis pròxims estaven escampats entre les tombes. Moltes làpides havien volat pel vent.

Un fenomen recurrent

El tornado va tocar terra a les tres de la tarda -hora local-, 16 minuts després que s'emetés una primera alerta, i va recórrer 32 quilòmetres durant 40 minuts amb vents de més de 300 quilòmetres per hora. Els fenòmens meteorològics extrems són comuns en aquesta regió i en aquesta època de l'any, i el suburbi de Moore ha viscut altres tornados, com el que va patir el maig del 1999 quan, amb vents de 485 quilòmetres per hora, va destruir gran part de la ciutat.

stats