NOVA NORMATIVA ANTITABAC
Internacional 13/03/2013

Les tabaqueres obtenen a Rússia una llei a mida a cop de suborn

Putin neteja la imatge del Kremlin amb la prohibició de fumar en espais públics

Bricio Segovia
3 min
Les tabaqueres obtenen a Rússia una llei a mida a cop de suborn

MoscouMés de 56 milions de russos són fumadors. Això és l'equivalent al 40% de la població del país, que d'aquí quatre mesos no podrà comprar tabac als populars quioscos ni podrà fumar als transports públics, als hospitals, a les escoles o als edificis administratius. I, en un any, la prohibició també s'estendrà als hotels, als bars, a les discoteques i als restaurants. Són llocs on ara és difícil veure-hi algú sense un cigarret a la mà.

Pot semblar un pas endavant per a la salut pública del país però Rússia el farà sense acompanyar-lo de cap campanya de conscienciació ni de programes de rehabilitació per als ciutadans afectats. Els russos rebran de manera sobtada una llei antitabac que sembla que es preocupi més per projectar una bona imatge del govern que per la salut dels milions d'afectats.

Segons les estadístiques, gairebé el 60% dels homes i el 22% de les dones són fumadors a Rússia. I es calcula que una quarta part dels adolescents d'entre 13 i 15 anys hi estan enganxats. En total, 400.000 persones moren cada any a causa del tabac, una xifra alarmant per a un país que intenta pal·liar una greu crisi demogràfica.

Amb la llei promulgada ara, Rússia diu que acata les exigències de la convenció de l'Organització Mundial de la Salut, que va ratificar l'any 2008. Però molts argumenten que la qüestió demogràfica és el veritable interès que hi ha al darrere. El país tenia una població de 148,6 milions de persones el 1991, l'any en què es va dissoldre la Unió Soviètica. En només dues dècades, el nombre d'habitants va caure en picat fins als 141,9 milions, d'acord amb dades del Banc Mundial.

Contra l'alcohol i el tabac

Putin es vanagloriava l'any passat d'haver aconseguit que Rússia registrés per primera vegada en els últims vint anys un augment de la població. Des d'aleshores, el cap del Kremlin ha aprovat una restrictiva llei contra l'alcohol que en limita la venda fins a les nou del vespre i ara ha començat a regular el consum de tabac. Les dues principals causes de mortalitat en aquest país són, precisament, el consum d'alcohol i el de tabac.

Actualment és possible comprar un paquet de cigarrets per menys d'un euro. Tot i que s'espera que amb la nova norma el govern apujarà els impostos sobre el tabac, això no vol dir necessàriament que aquest producte s'encareixi. Les tabaqueres han sacrificat molts dels seus privilegis amb la promulgació de la llei però, després de diverses esmenes, han pogut conservar el control del preu mínim dels cigarrets. Això vol dir que mantindran els preus baixos i, així, podran conservar la majoria dels seus clients.

L'excampió mundial d'escacs Anatoli Karpov, actual diputat del partit de Putin, Rússia Unida, ha estat un dels membres de la Duma (la cambra baixa del Parlament rus) que ha contribuït a reduir la severitat de la norma. També ho ha fet el seu col·lega Serguei Xtogrin, responsable directe de l'esmena que dóna llibertat a les empreses tabaqueres per marcar els seus preus. Tots dos presideixen organitzacions benèfiques que reben suculentes donacions d'empreses tabaqueres.

El segon mercat més lucratiu

Valorat en més de 15.000 milions d'euros a l'any, el mercat rus del tabac és el segon més lucratiu de tot el món, només superat pel de la Xina. Això explica l'interès de la indústria del tabac per aquest país. De fet, fins i tot el primer ministre rus, Dmitri Medvédev, ha reconegut el poder del lobi de les tabaqueres a Rússia. Això sí, precisant que el govern en té més.

I malgrat les concessions atorgades al gremi, el cap de l'executiu tenia prou interessos per voler guanyar la batalla i tirar endavant la nova regulació. L'analista polític Pàvel Tolstikh ho explica com una mesura de rentat de cara: "Quan una llei esdevé una qüestió d'imatge per a Medvédev o per a Putin, no hi ha res a fer".

stats