Internacional 25/06/2013

Snowden va buscar entrar en una empresa subcontractada per la CIA per recopilar proves d'espionatge

Es desconeix la localització de l'exespia nord-americà, ja que el vol de Moscou a l'Havana en què s'esperava que embarqués ha aterrat a Cuba sense ell

Efe
2 min

BarcelonaEdward Snowden, l'exespia buscat pels Estats Units per haver filtrat una gran quantitat d'informació secreta als mitjans, hauria buscat feina a l'agència de seguretat privada Booz Allen Hamilton Inc., subcontractada per la CIA, amb l'"únic propòsit" de recopilar proves sobre les activitats d'espionatge dels EUA. Segons les informacions publicades al diari hongkonguès 'South China Morning Post' (SCMP), Snowden hauria declarat que el seu lloc a Booz Allen "li garantia accés a les llistes d'ordinadors que l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) espiava a tot el món".

La revelació del diari, que va entrevistar Snowden el dia 12 de juny però que no ha publicat aquesta informació fins aquest dimarts, es produeix just dos dies després que l'extènic de la CIA abandonés Hong Kong rumb a Moscou. La seva localització és desconeguda, ja que el vol cap a l'Havana en què s'esperava que ahir embarqués procedent de Rússia ha aterrat a la capital cubana sense rastre de Snowden. El SCMP apunta que "s'entén" que el nord-americà es dirigeix a l'Equador per demanar-hi asil polític amb l'ajuda de Wikileaks, que li hauria facilitat el viatge al país llatinoamericà.

Les autoritats russes, mentrestant, mantenen absolut mutisme sobre la localització de Snowden, quan aquest dimarts es compleixen dos dies des que es va informar de la seva arribada a l'aeroport moscovita de Sheremetyevo. Fins ara totes les informacions que han ofert els mitjans russos sobre l'estada a Moscou i els possibles desplaçaments de Snowden provenen de fonts anònimes.

"No descarto que a Snowden li ofereixin un refugi més segur que l'Equador [...], que podria ser Rússia o altres països de la Comunitat d'Estats Independents", va dir ahir a la nit a l'agència oficial russa RIA-Nóvosti un exmembre del Servei d'Espionatge de Rússia en condicions d'anonimat. "Al meu entendre, Rússia està molt interessada a accedir a les tecnologies informàtiques secretes de la CIA i els mètodes de recol·lecció electrònica de dades", ha afegit la font anònima.

A Washington, per la seva part, estan convençuts que Snowden continua en sòl rus: "Esperem que el govern rus revisi totes les opcions disponibles per expulsar Snowden de tornada als Estats Units", va dir ahir el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney.

stats