Internacional 18/08/2017

El món mostra la seva solidaritat amb Barcelona

Els principals líders mundials i els alcaldes de ciutats afectades per casos similars, com Londres, París o Niça, mostren el seu suport

P. J. Armengou / J.manresa
4 min
Uns joves fotografiats al lloc on s'ha produït l'atemptat

BarcelonaLes mostres de condol i suport institucional a escala internacional han continuat aquest divendres. Representants de governs nacionals, locals i també d'institucions diverses d'arreu del món han rebutjat l'atemptat a la Rambla de Barcelona i l'intent d'atac a Cambrils d'aquesta matinada.

El suport d'altres ciutats víctimes d'atemptats

Els alcaldes i alcaldesses de ciutats que han patit atemptats com el de Barcelona també han manifestat el seu rebuig a l'atac. Un tuit publicat a les 18.00 h de dijous per Anne Hidalgo, alcaldessa de París, ha incidit en el fet que Barcelona, com París, és una "ciutat d'intercanvi, amor i tolerància" i ha remarcat que "aquests valors són més forts" que el terrorisme. Per la seva banda, el seu homòleg a Londres, Sadiq Kahn, ha valorat la valentia dels serveis d'emergència catalans i ha catalogat l'atemptat d'"atac terrorista bàrbar".

A més, a la 1 de la matinada, París ha apagat les llums de la Torre Eiffel com a mostra de condol i solidaritat per l'atemptat a Barcelona.

Christian Estrosi, batlle de Niça, la ciutat que va patir l'atemptat més dur d'aquest tipus, també ha mostrat el seu suport i condol.

Governants i institucions d'arreu del món

La primera ministra britànica, Theresa May, ha condemnat l'atac a través d'un comunicat oficial fet públic aquesta matinada en què ha afirmat que Gran Bretanya dona ple suport a Espanya contra el terrorisme i explica que les autoritats britàniques treballen per determinar si hi ha alguns dels seus conciutadans entre les víctimes.

Paolo Gentiloni, primer ministre italià, també ha fet servir Twitter per dir que les autoritats italianes treballen amb les catalanes i les espanyoles per donar el seu suport a les persones afectades.

També el ministre d'Exteriors turc, Mevlüt Çavusoglu, ha condemnat públicament els atemptats a través d'aquesta xarxa social i ha mostrat el seu suport a Espanya en la lluita contra el terrorisme.

El secretari d'estat dels Estats Units, Rex Tillerson, i el ministre d'Afers Exteriors japonès, Kono Taro, han fet sengles declaracions poc temps després. En una roda de premsa en què Tillerson i Taro han presentat les conclusions de la reunió sobre la crisi nuclear amb Corea del Nord, el secretari d'estat dels EUA ha lamentat "la mort i les lesions que han patit tantes persones innocents, una vegada més" i ha demanat als nord-americans que siguin a la capital catalana que "avisin els seus éssers estimats que es troben bé". Rex Tillerson s'ha dirigit als terroristes de tot el món per fer-los saber que els Estats Units i els seus aliats "estan resolts a trobar-los i portar-los a la justícia".

Pocs minuts després, Donald Trump també ha condemnat l'atac a Barcelona en un tuit. El president ha assegurat que els EUA "faran tot el que sigui necessari per ajudar", i ha acomiadat el seu missatge dient a Barcelona: "Sigueu durs i forts. Us estimem!"

De mica en mica han arribat les reaccions dels principals líders polítics europeus, com la del francès Emmanuel Macron. El president de França ha publicat un missatge en francès i un de més curt en espanyol: "Solidaritat amb Barcelona. Som al teu costat", ha indicat Macron.

El papa Francesc ha condemnat "la violència cega" dels atemptats de Barcelona i Cambrils en un telegrama enviat a l'arquebisbe de la capital catalana, el cardenal Juan José Omella. "El Sant Pare desitja expressar el seu més sentit condol per les víctimes que han perdut la vida en una acció tan inhumana i ofereix ajuda per al seu etern descans", indica el telegrama que firma el secretari d'estat del Vaticà. Dijous, el portaveu de la Santa Seu, Greg Burke, ja va emetre un comunicat en què indicava que el papa Francesc "estava seguint amb gran preocupació el que passava a Barcelona".

L'expresident nord-americà Barack Obama també s'ha sumat a les condolences per l'atemptat a Barcelona. Obama, que va visitar la capital catalana l'any 1988, ha destacat: "Els americans sempre estaran amb els nostres amics espanyols". I ha finalitzat el seu missatge en castellà: "Una abraçada", ha dit l'expresident.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha publicat un tuit en castellà amb el comunicat oficial en què ha expressat el seu condol i el de tota la CE pels atemptats a Barcelona.

El president del Consell Europeu, el polonès Donald Tusk, ha destacat que "tot Europa està al costat de Barcelona" i ha qualificat l'atropellament terrorista de les Rambles de "covard atac contra innocents".

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha sigut de les últimes personalitats internacionals a pronunciar-se sobre els fets de la capital catalana, després que el seu portaveu, Steffen Seibert, hagués manifestat a través d'un tuit "un profund dolor per les víctimes de l'abominable atemptat de Barcelona".

En un acte electoral celebrat l'endemà dels atemptats, Merkel ha subratllat que el terrorisme pot causar "moments amargs i profundament tristos", però que mai podrà vèncer a les "persones lliures de tot el món". "Aquests mortífers atemptats ens han tornat a il·lustrar amb quin menyspreu assassí per la vida humana actua el terrorisme islàmic, i a hores d'ara hem sentit també com d'estretament units estem els espanyols, els alemanys i totes les persones lliures del món", ha dit la cancellera, "Cal enviar aquest missatge: no guanyareu, mantindrem dempeus una societat tolerant, oberta i amb ganes de viure com la que ha sigut colpejada a Barcelona".

Des de Rússia, el primer ministre Dmitri Medvédev ha enviat un telegrama a Mariano Rajoy en què ha dit que "aquesta acció criminal duta a terme per terroristes internacionals no té cap tipus de justificació i que tots els responsables de la preparació i execució del qual han de ser castigats severament". Ahir, després de l'atemptat de Barcelona, el president rus, Vladímir Putin, ja va enviar un telegrama al rei d'Espanya en què condemnava l'atac: "El que ha passat confirma una vegada més la necessitat d'una unió real dels esforços de tota la comunitat mundial en una lluita sense compromís contra les forces del terror".

stats