28/04/2012

L'emergent intel·lectualitat russa

2 min
Nadezhda Tolokonnikova, membre de Pussy Riot, va ser detinguda per haver cantat contra Putin en una catedral de Moscou.

Una embrionària societat civil russa té Putin en el punt de mira. Ara al líder rus se li revolten els artistes. Si el lliurament dels premis de cinematografia va ser aprofitat per esbroncar l'actriu putinista Xulpan Khamàtova, l'última gala del festival de teatre va servir al seu director Kiril Serebriakov per llançar una proclama contra el règim. Tot plegat mentre porta cua la detenció del duet feminista-punk Pussy Riot per una actuació improvisada a la catedral del Crist Salvador de Moscou, on van estrenar la cançó Mare de Déu, allibera'ns de Putin .

Era previsible que després de l'escalada de protestes de l'hivern, el moviment opositor engegués tàctiques per mantenir el soroll i per cohesionar-se. A Moscou i Sant Petersburg comença a parlar-se del renaixament de la intel·liguèntsia russa, d'aquelles elits civils modernitzadores i creatives que van ser el motor dels canvis al segle XIX. Però al XX l'impuls de les elits va ser esmorteït pel cop bolxevic del 1917 i per l'estalinisme. I quan semblava que la perestroika i el final de l'URSS farien emergir la desitjada societat civil, el que va aparèixer va ser el lumpenitzat rostre de la màfia i la grollera ostentació dels anomenats nous russos .

Però ara sembla que la reaparició de la intel·liguèntsia va de bo. Especialment en aquesta "Primera Rússia" que, segons la sociòloga Natàlia Zubarèvitx, aplega dotze grans ciutats, més de 35 milions d'habitants -el 21% de la població- i un potencial imparable de progrés econòmic i cultural. És a dir, la base d'una societat de classes mitjanes; una societat cohesionada.

Sense cohesió i capacitat de compromís no hauria esta possible que les eleccions de l'1 d'abril a l'alcaldia de la ciutat de Iaroslav les guanyés el candidat opositor Ievgueni Orlaixov amb el 70% dels vots. A Iaroslav -amb 600.000 habitants i a 300 quilòmetres al nord-est de Moscou- hi van arribar milers d'activistes de l'Observatori Ciutadà per ajudar en la campanya d'Orlaixov i també per vigilar la votació i el recompte de vots, i així evitar una tupinada. El desplegament de l'Observatori en les presidencials del 4 de març va donar resultats: en els col·legis de Moscou vigilats per activistes, Putin va treure el 44% i en no vigilats va superar el 47%.

Iaroslav, emblemàtica

La victòria opositora a Iaroslav té un vessant clarificador de la metamorfosi que viu la societat russa, i és que el ja alcalde Ievgueni Orlaixov havia estat militant de Rússia Unida, el partit de Putin. La deserció d'Orlaixov no és la primera i sintonitza amb el posicionament de professionals d'elit com la sociòloga Olga Kristanóvskaia, que, tot i ser militant de Rússia Unida, no s'està de qüestionar públicament l'empresonament de l'exmagnat-dissident Mikhaïl Khodorkovski.

Dades com aquestes inquieten el règim perquè mostren el procés d'erosió que afecta el partit del poder, tot un remake del PCUS. Però tant el sobresalt dels artistes com el de Iaroslav no semblen afectar Putin, que es limita a exhibir el seu triomfant 64% de vots, mentre el seu company de tàndem, Dmitri Medvédev, es dedica a fer una confusa liberalització de la llei de partits i promeses modernitzadores que no podrà complir.

stats