Internacional 22/02/2017

Le Pen es nega a posar-se un vel per visitar un muftí

De visita al Líban, la líder ultradretana força que s’anul·li la reunió amb un líder musulmà

Alícia Sans
3 min
Moment en què Marine Le Pen rebutja posar-se el vel a Beirut.

ParísEnvoltada de càmeres, guardaespatlles i col·laboradors, Marine Le Pen feia que no amb el cap davant un home que la convidava a posar-se el vel islàmic abans d’entrar a la mesquita Aicha Bakkar de Beirut. De visita oficial al Líban, la presidenta del Front Nacional (FN) va rebutjar ahir cobrir-se el cap per reunir-se amb el muftí de la República, Abdul Latif Derian, la màxima autoritat sunnita del país. “No passa res, presenteu els meus respectes al gran muftí, però no em posaré el vel, voilà ”, va etzibar, amb una rialla forçada, la líder del partit d’extrema dreta francès, abans de fer mitja volta i enfilar-se al totterreny que ha utilitzat en aquest viatge per donar força a la seva visibilitat i credibilitat internacional.

Per justificar-se, Le Pen va aferrar-se al fet que “no hi ha motius” perquè l’obliguin a posar-se el vel aquesta vegada si ara fa dos anys “la màxima autoritat sunnita del món no va tenir aquesta exigència”. La presidenta del FN feia referència així a la seva trobada al Caire amb Ahmed el-Taieb, xeic de la mesquita d’Al-Azhar, prestigiosa institució de l’islam sunnita. Després que la reunió quedés anul·lada amb aquest cop teatral, la institució Dar al-Fatwa, presidida pel muftí Derian, va emetre un comunicat en el qual assegurava que Le Pen havia sigut informada “a través d’un dels seus col·laboradors” que “hi havia la necessitat” de cobrir-se el cap per reunir-se amb el jurisconsult libanès “segons el protocol”. Els responsables de Dar al-Fatwa van quedar-se “sorpresos” davant “la negativa de complir amb aquesta regla ben coneguda”, i van descriure la conducta de Le Pen com a “inadequada”.

“Missatge de llibertat”

Per la seva banda, la candidata a les presidencials de França va assegurar que prèviament ja havia indicat que no es posaria el vel. “No van anul·lar la cita”, assegura, i per això va creure que acceptarien que es reunís amb el muftí sense cobrir-se. El vicepresident del FN, Florian Philippot, no va trigar a reaccionar a aquesta negativa i va donar suport a la seva superior pel “magnífic missatge de llibertat i emancipació enviat a les dones de França i del món”. Philippot va explicar a Le Figaro que “era impensable” que Le Pen es posés el vel islàmic. En tot cas, no hauria sigut la primera vegada que una representant política accedeix a cobrir-se. La ministra sueca Ann Linde va posar-se el hijab en un viatge a l’Iran aquest febrer “perquè si no hauria violat la llei iraniana”. I el mateix va fer la ministra Ana Pastor el 2015.

A part del número del vel, Le Pen recordarà aquesta visita al Líban per haver sigut rebuda per primera vegada públicament per un cap d’estat. Malgrat que dilluns al matí ningú de l’ambaixada francesa va acollir-la a la delegació, el president del país, Michel Aoun, sí que ho va fer a la sala de recepcions del palau presidencial de Baabda, la seva residència. Cal remarcar que, quan un altre candidat a les eleccions presidencials franceses, Emmanuel Macron, va viatjar a aquesta república el mes passat, Aoun va rebre’l al despatx presidencial.

El paper d’Al-Assad

Durant aquest viatge exprés de 48 hores, la líder ultradretana francesa s’ha entrevistat amb diverses autoritats del país, com ara el ministre d’Exteriors, Gebran Bassil, i el cap de l’Església maronita, Béchara Boutros Raï. També amb el primer ministre, Saad Hariri, amb qui Le Pen ha reconegut “diferències”, entre les quals el rol de Baixar al-Assad a Síria. Si bé per a la presidenta del FN Al-Assad “és una solució més tranquil·litzadora per a França que l’Estat Islàmic”, Hariri és partidari dels opositors del règim, ja que acusa Al-Assad d’estar al darrere de l’explosió d’un cotxe bomba que va matar el seu pare, Rafiq Hariri, quan aquest també era primer ministre, ara fa dotze anys.

stats