RELLEU A SEÜL
Internacional 26/02/2013

La nova presidenta de Corea del Sud adverteix Pyongyang

Park promet la "bonança" de la dictadura del seu pare

Choe Sang-hun
3 min

The New York Times / Seül.La nova presidenta de Corea del Sud, Park Geun-hye, va jurar ahir el càrrec que el seu pare va ostentar fins fa 33 anys, quan el van assassinar. La seva filla, però, s'enfronta a una crisi més greu amb Pyongyang que la que va haver de suportar el seu pare durant la dictadura de la Guerra Freda.

Park, de 61 anys, hereva de Park Chung-hee, va ser investida ahir presidenta de Corea del Sud, i és la primera dona que ostenta el càrrec. Durant l'acte d'investidura va fer una crida a revifar el boom econòmic que el seu pare va esperonar i va urgir Corea del Nord a abandonar el seu programa nuclear.

Després de la seva presentació davant de l'Assemblea Nacional, el seu seguici va desplaçar-se fins al centre de Seül enmig de crits de suport, en un moment triomfal tant per als joves com per als vells seguidors del seu pare. I és que Park torna a la seva casa de la infantesa, la Casa Blava presidencial, des d'on el seu pare va governar amb mà de ferro durant 18 anys i va ser maleït per milers de sud-coreans que lluitaven per aconseguir la democràcia.

Park va ser escollida com a 18a presidenta de Corea del Sud el 19 de desembre gràcies al suport dels electors de més de cinquanta anys, que, desencantats per una sèrie de crisis polítiques, recorden amb enyorança figures com la del dictador Park, encarnades en la seva filla. I és que Chung-hee va començar a governar amb una renda per càpita al país de només 100 dòlars a l'any i va acabar projectant Corea del Sud al que és ara: una potència econòmica que exporta smartphones , cotxes i vaixells arreu del món.

Però a diferència del seu pare, que va mantenir el país tan ordenat com emmordassat, Park haurà de mantenir el pols amb els joves i liberals que ja no tenen por de criticar-la. Quan a la flamant presidenta se li va ocórrer posar la reina Elisabet I com un model a seguir, la xarxa va fer-se'n ressò amb burla. Sense remordiments, els joves opositors van assegurar que la seva opció no era cap altra que el retorn al passat, i van argumentar que alguns dels problemes més greus de Corea del Sud van engendrar-se durant el mandat del seu pare. També van acusar-la de glorificar la dictadura.

Atacs al programa nuclear

"L'últim test nuclear de Corea del Nord és un repte per a la supervivència i el futur dels coreans, i no tinc cap dubte que la gran víctima d'aquestes proves serà Corea del Nord", va dir Park durant el discurs d'investidura. Davant d'una gran multitud concentrada a l'Assemblea Nacional, entretinguda poc abans pel mediàtic Psy amb el seu Gangnam style , la flamant presidenta va instar Pyongyang a abandonar ja les seves ambicions nuclears "en lloc de gastar els seus recursos en el desenvolupament nuclear i en míssils mentre continua donant l'esquena al món amb un aïllament autoimposat".

Amb una frase que va recordar les del seu pare, Park també va demanar un "segon miracle al riu Han". I és que Seül, travessada per aquest riu, va convertir-se en una metròpoli industrialitzada amb el seu pare, que va fer renéixer la capital de les centres després de la Guerra de Corea (1950-1953). Ara la seva filla vol aconseguir també "revifar" una economia que s'està desaccelerant, i vol fer-ho amb les receptes del vell dictador.

stats