Internacional 06/08/2013

El nou president de l'Iran, disposat a desbloquejar les negociacions del programa nuclear

Hassan Rouhani s'ha mostrat obert al diàleg però deixa clar que el país no abandonarà el seu projecte

Reuters
2 min

DubaiEl nou president de l'Iran, Hassan Rouhani, s'ha mostrat receptiu en la seva primera roda de premsa per desbloquejar les converses estancades sobre el programa nuclear del país.

Rouhani, vist per Occident com un líder moderat, vol resoldre l'estancament i ha afirmat que està disposat a entrar directament a les negociacions.

Els crítics diuen que Rouhani ha utilitzat les converses nuclears anteriors com una tàctica per guanyar temps i per continuar desenvolupant armes nuclears, una teoria que Teheran nega.

L'Iran defensa que el seu programa nuclear té la finalitat de produir energia i satisfer les necessitats mèdiques del país.

No abandonaran el seu programa nuclear

Rouhani ha declarat que l'Iran no abandonarà el seu programa nuclear, encara que respectarà "el que estableix el dret internacional".

"No acabarem amb un dret que és de la nació", ha dit el president iranià. "Tot i això, estem a favor de les negociacions i la interacció. Estem preparats seriosament i no volem perdre temps per entrar a les negociacions, que seran importants per als dos costats", ha afegit Rouhani. "Si l'altra part també està preparada com ho estem nosaltres, estic segur que les preocupacions dels dos costats s'esvairan a través de negociacions dins d'un període que no ha de ser gaire llarg".

Tot i el seu discurs esperançador, les darreres converses per trobar una sortida al programa nuclear iranià no han acabat amb acord.

Converses estancades

En les darreres converses d'alt nivell que es van celebrar el mes de maig passat entre l'Iran i les grans potències mundials (Estats Units, Rússia, la Xina, Gran Bretanya, França i Alemanya) no es va poder trencar el punt mort en el qual es troben les negociacions.

Els Estats Units i Rússia s'han mostrat disposats a reiniciar les converses al més aviat possible. Mentre que Moscou demana que com a molt tard comencin a mitjans de setembre, Washington ha proposat la participació de les Nacions Unides per trobar una solució pacífica al problema.

Bouhani, crític amb les sancions

Els Estats Units i la Unió Europea mantenen sancions econòmiques i embargaments a l'Iran per les sospites que tenien sobre un possible enriquiment d'urani.

"Els objectius de les sancions només han provocat més pressió en diferents sectors de la societat", ha dit el president iranià.

"Es diu que a través de les sancions s'han comprovat les activitats nuclears iranianes. Això no té fonament, i ells mateixos en són conscients. No té res a veure amb el tema nuclear. Estan pressionant la gent", ha afegit Bouhani.

stats