CRISI DE L'EURO
Internacional 23/02/2013

El president alemany diu que Berlín no vol oprimir la UE

Gauck reclama a Europa més unió i compromís

Isaac Lluch
2 min
El president alemany diu que Berlín no vol oprimir la UE

BerlínUna notícia alarmant sobre Europa s'amuntega sobre l'altra. Dèficits més alts, recessió persistent, més atur. La crisi no només té una dimensió econòmica sinó que revela una creixent desconfiança respecte a Europa. La conjuntura del Vell Continent és complexa, ambigua, però no per això cal renunciar a grans idees. Almenys el president alemany, Joachim Gauck, no està disposat a fer-ho. En el seu primer discurs sobre política europea des que va assumir el càrrec fa gairebé un any, Gauck va instar ahir els europeus a treballar més estretament per superar la crisi.

Davant uns 200 convidats convocats al palau berlinès de Bellevue, el president va advocar per continuar el camí cap a la unificació europea al temps que va intentar refutar les pors d'un domini alemany. "Alemanya vol ser més europea, i no vol una Europa més alemanya. No volem oprimir els altres ni imposar res", va argumentar Gauck, conscient que la por que desperta el seu país ja no només es deu al pes de la història nazi, sinó també a la influència del poder econòmic germànic i a la imatge d'una Angela Merkel convertida en una mena de papu de la imposició de l'austeritat arreu de la Unió Europea. Tot i això, el president va assegurar que no hi ha ningú en l'escena política germana "que aspiri a implantar un dictat alemany".

Fins ahir, Gauck s'havia mostrat moderat, per bé que ja feia mesos que reclamava a Angela Merkel que aclarís millor quina és la seva política europea. Com que fins ara la cancellera s'ha mogut en l'ambigüitat, el president va sortir ahir a la palestra per avisar que Europa fracassarà si continua pensant en interessos nacionals a curt termini. La primera a fer-ho ha estat la cancellera, mesurant paraules i suports per un pur càlcul electoral intern. Merkel, que aquest any es juga la reelecció, gaudeix d'un gran suport als sondejos i molts ciutadans la veuen com una bona negociadora a Brussel·les. Defensar a la UE mesures que siguin impopulars a Alemanya és un risc que intenta evitar en any d'eleccions generals.

"Més Europa significa més esforços de tothom. Europa no necessita ara més gent irresoluda sinó més gent que s'hi fiqui a fons", va destacar Gauck, mentre admetia que als europeus els faltava una identitat europea. El president no es va estar de criticar els "errors de construcció" en el naixement de la UE i de l'euro, però va trobar les paraules més càlides per apel·lar a una integració més gran a tots els nivells.

Una àgora europea en anglès

En un discurs poc concret, però, Gauck encara va proposar idees plausibles com un canal de televisió europeu general, "una àgora europea" en què l'anglès pugui ser introduït com a llengua vehicular. Fins i tot va commoure els britànics apel·lant-los a quedar-se a la UE: "Estimats anglesos, escocesos, gal·lesos, nord-irlandesos i nous ciutadans britànics. Volem que us quedeu. Necessitem la vostra experiència i el vostre valor".

Alemanya va celebrar ahir el discurs de Gauck. Si porta conseqüències o no, són figues d'un altre paner.

stats