RELLEU A LA CASA BLANCA
Internacional 20/01/2017

Donald Trump: "Tot comença avui"

El magnat novaiorquès es converteix avui en el 45 president dels Estats Units. El comiat d'Obama: "Crec en el canvi perquè crec en vosaltres"

Marta Rodríguez
5 min
Trump i Obama dialoguen a la Casa Blanca, amb les seves esposes Melania i Michelle al costat.

BarcelonaDia D a Washington, que en poques hores haurà de donar la benvinguda a Donald Trump com a 45 president dels Estats Units. La capital nord-americana és una ciutat presa per 30.000 policies i amb carrers tallats per preservar al màxim la seguretat de la comitiva presidencial i el gairebé milió de ciutadans que s'espera que s'acostin al Capitoli, desafiant les temperatures hivernals i amb previsió de pluja. Les autoritats han donat permís d'aparcament a 400 autobusos, una tercera part dels que arribaran a la ciutat dissabte amb les participants de la Marxa de les Dones, que s'espera multitudinària.

Trump i la seva dona davant de l'escultura de Linconl, al Capitoli.

Donald Trump, un habitual de Twitter, ha fet segurament el seu missatge com a empresari i president electe: "Tot comença avui. Us veig a les 11 hores en el meu jurament. El moviment continua. La feina comença", ha escrit.

La cerimònia d'investidura començarà divendres al migdia, a les 5.30 de la tarda de Catalunya, i, a diferència de la que va protagonitzar Barack Obama el 20 de gener del 2009, aquest cop l'equip del president electe ha tingut més d'un mal de cap per omplir el programa oficial. Boicot de membres dels Demòcrates però també d'artistes que, contràriament al que va passar fa vuit anys, s'han negat a actuar en aquesta cerimònia. De fet, Trump s'estrenarà com l'inquilí més qüestionat per la ciutadania, ja que té l'índex més baix de popularitat, res a veure amb l'Obamania que va inundar els EUA i el món.

L'edifici del Capitoli es prepara per a la cerimònia d'estrena de l'era Trump.

Com a preludi, el matrimoni Obama convida a prendre el te als Trump, a la Casa Blanca. Aquí ja fa dies que es treballa per la mudança i s'han vist nombrosos camions carregant amb mobles, llibres i d'altres objectes propietat dels Obama. De fet, els operaris i treballadors només disposen de dues hores per tenir tot preparat al gust de la nova família inquilina per als propers quatre anys, el temps que dura la cerimònia. Se sap que els Trump no segueixen la vida ni dietes saludables dels seus antecessors i han demanat que no faltin pastes i patates fregides. Signes dels nous temps.

Tanques protegeixen l'entrada de l'Hotel Trump de Washington, propietat del futur president.

Obama ha fet els seus últims tuits com a president, en què reitera el seu orgull pel país que deixa. "Ha estat l'honor de la meva vida servir-vos. M'heu fet un líder millor i un home millor". que plega de la Casa Blanca però continuarà amatent a la política del país.

Com a comiat també adverteix que plega de president però no com a ciutadà responsable. "No pararé. Estaré aquí amb vosaltres com a ciutadà, inspirat per les vostres veus de veritat i justícia, bon humor i amor".

Obama ha convidat els ciutadans a compartir inquietuds i pensaments al seu nou web i s'acomiada amb un missatge d'esperança. "Us demano que hi creieu. No en la meva habilitat per portar canvis sinó en vosaltres. Crec en el canvi perquè crec en vosaltres".

Una imatge icònica de la família Obama en la commemoració dels 50 anys de la marxa pels drets dels afro-americans a Selma ha servit per acomiadar oficialment l'administració del primer president afro-americà als Estats Units. La Casa Blanca ha fet un tuit amb el missatge: "Sí, podem. Sí, ho hem fet. Gràcies per ser-hi els últims vuit anys".

  • La cerimònia

Tradicionalment, la cerimònia de presa de possessió dels presidents dels EUA es fa el 20 de gener de cada quatre anys. És una data fixa, consagrada a la Constitució, tot i que en alguna ocasió no s'ha pogut complir per diversos motius.

Els actes oficials comencen divendres 20 cap al migdia de Washington. Donald Trump i el seu vicepresident, Mike Pence, arribaran al Capitoli cap a les 5.30 hores (els horaris es refereixen a partir d'ara als de Catalunya). Allà el president jurarà lleialtat a la Constitució, que li oferirà el president del Tribunal Suprem, John G. Roberts. Trump farà servir dues bíblies amb un alt valor: la seva personal que li havia regalat la seva mare i la que va utilitzar Abraham Lincoln.

Un cop acabi, Obama agafarà l'Air Force One per darrera vegada. La família, natural de Chicago, es quedarà a viure en una casa de Washington fins que la filla Sasha acabi els seus estudis de secundària.

  • Discurs

Des del Capitol, Trump farà el seu primer discurs, ja vestit de president. Es preveu que poc menys d'un milió de persones assistiran a la cerimònia, marcada per les absències. L'entusiasme per la presidència de Trump és evident: a la presa de possessió d'Obama es calcula que hi va haver uns dos milions de ciutadans escoltant les seves primeres paraules.

L'equip de Trump ha hagut de fer mans i mànigues per omplir els noms dels artistes que hi assistiran. Molts músics han fet pública la seva negativa a participar-hi, en desacord amb les declaracions homòfobes, xenòfobes i misògines de Trump. També mig centenar de representants del Partit Demòcrata han anunciat que no hi aniran, en un acte inusual però no inèdit perquè a Richard Nixon li van fallar una vuitantena de diputats progressistes.

Finalment, l'actuació estrella de la cerimònia, l'himne nacional, anirà a càrrec de Jackie Evancho, una noia de tan sols 16 anys guanyadora del concurs 'America's Got Talent'.

Un tècnic del Museu Grevin de París pentina el ninot de cera de Conald Trump.

Amb ella compartiran escenari artistes poc coneguts fora de les fronteres nord-americanes: Sam Moore, The Rockettes, The Mormon Tabernacle Choir, Toby Keith, John Voight o The Piano Guys són alguns dels noms dels que no s'han volgut prendre l'històric dia.

Trump no sembla haver-se ofès pels que li han refusat la invitació i, en el seu estil més pur, intenta atacar: "L'anomenada llista 'A' de celebritats estan esperant entrades per a la inauguració, però mira què van fer per a Hillary: RES. Jo vull LA GENT!", va escriure al seu Twitter el 23 de desembre.

La llista "A" han estat, que se sàpiga i entre d'altres: Moby, Elton John, Jennifer Lawrence, George Clooney o el raper R. Kelly.

En canvi, sí que hi assistiran els presidents Jimmy Carter, George W. Bush, Bill Clinton i Barack Obama, que ha evitat respondre a les maneres poc ortodoxes que Trump ha demostrat ja no en campanya sinó en els mesos de transició. Dels expresidents vius, George Bush pare serà l'únic absent, però, tot i que com el seu fill no va donar suport a Trump, la seva absència és deguda a motius de salut. El veterà polític, de 92 anys, es troba ingressat en una unitat de cures intensives d'un hospital de Texas. Prèviament havia enviat una carta personal al president electe disculpant-se per la seva absència en què assegurava que seguir una cerimònia a l'exterior amb temperatures molt fredes l'enviaria directament a "la tomba".

  • Desfilada i balls

Posteriorment, Trump i Pence participaran a la desfilada per l'avinguda Pennsilvània i la matinada de dissabte s'obriran dos balls de gala, on s'espera que el president i la seva dona Melania participin activament.

Els Trump han triat 'My way', la cançó que va popularitzar Frank Sinatra, per obrir el ball inaugural, un gest que no ha agradat massa a la filla del cantant. Nancy Sinatra ha escrit a Twitter: "Només recordeu la primera línia de la cançó", en referència a "I ara, el final és a prop" [And now, the end is near]

  • Pregària nacional

Els actes oficials continuaran dissabte. A partir de les quatre de la tarda (hora catalana) Trump assistirà a la pregària nacional de la Catedral de Washington. El servei religiós marcarà el final de l'agenda oficial.

stats