Internacional 31/03/2013

En què podrien quedar les amenaces del règim de Kim Jong-un contra els seus enemics?

2 min
En què podrien quedar les amenaces del règim de Kim Jong-un contra els seus enemics?

Un míssil als Estats Units

Els experts consideren que Corea del Nord és incapaç de dur a terme un atac nuclear contra territori nord-americà. No creuen que pugui muntar un cap nuclear en un míssil de llarg abast i que arribi als Estats Units. Una opció més plausible per al règim de Pyongyang seria atacar les bases nord-americanes que hi ha a Corea del Sud amb els míssils Scud de fabricació soviètica que té. Però això seria un acte suïcida, segons els analistes.

Un atac a Corea del Sud

Un míssil dirigit a Seül o una violació de les zones desmilitaritzades reobriria la guerra entre Corea del Nord i la del Sud (1950-1953), amb conseqüències imprevisibles.

Més proves d'armament

La via de la intimidació a través d'assajos de tota mena és la que més ha fet servir fins ara Corea del Nord, i es podria intensificar en el futur. Des de proves de míssils fins a assajos nuclears i fins i tot la posada en òrbita d'un satèl·lit, Pyongyang ha mantingut el desafiament contra la comunitat internacional -que l'ha sancionat per aquestes operacions-. Aquestes proves, però, tenen el risc de posar en evidència les mancances de la seva tecnologia en cas de fracàs.

Altres mesures de pressió

Corea del Nord ja va amenaçar ahir de tancar el complex industrial fronterer que gestiona conjuntament amb Corea del Sud. Però això suposaria deixar Pyongyang sense una de les poques entrades de divises que té. Els aliats de Pyongyang han reclamat contenció a les parts i Rússia vol que es reobri el diàleg per posar fi a la tensió. I és que, tot i la retòrica, segons els experts no s'ha detectat cap moviment militar que faci sospitar la imminència d'un atac.

stats