Internacional 25/06/2016

Els sis països fundadors de la UE exigeixen al Regne Unit que acceleri la desconnexió

El ministre d'Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier, demana als estats membres no caure en la "histèria" ni en la "depressió o inacció" i centrar-se a "defensar" i "reforçar" Europa

Ara
4 min
Els ministres d'Exteriors dels sis països fundadors de la UE

BarcelonaEls ministres d'Exteriors dels sis països fundadors de la Unió Europea (UE) –Alemanya, França, Itàlia, Bèlgica, Holanda i Luxemburg– s'han reunit aquest dissabte a Berlín per analitzar el futur del club europeu sense el Regne Unit –després que el Brexit guanyés en el referèndum britànic de dijous amb un 52% dels vots– i han exigit al govern britànic que comenci "com més aviat millor" el procés de desconnexió. El ministre d'Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier, ha recordat a l'executiu britànic que els governs dels altres 27 països de la UE "no poden reemplaçar decisions que s'han de prendre a Londres".

El seu homòleg francès, Jean-Marc Ayrault, ha instat directament el primer ministre britànic, David Cameron, a assumir la seva "responsabilitat" per la decisió de convocar el referèndum i ha recalcat que hi ha "certa urgència" perquè es posi en marxa el procés de sortida. D'una banda, ha argumentat el ministre francès, perquè "els altres 27 han de ser respectats" i, de l'altra, perquè un retard en la invocació de l'article 50 –que preveu la sortida d'un estat membre– tindria "conseqüències" de caràcter econòmic i social per a totes les parts.

En una línia semblant, el ministre d'Exteriors holandès, Bert Koenders, ha demanat que "les converses comencin, amb bona voluntat, com més aviat millor", mentre que el titular luxemburguès, Jean Asselborn, ha explicat en aquest context que no seria positiu "quatre mesos o més d'incertesa" i ha demanat a Londres que no intenti ara "jugar al gat i la rata".

De moment, el polític conservador britànic Jonathan Hill ha dimitit aquest dissabte del càrrec com a comissari europeu d'Estabilitat Financera, Serveis Financers i Mercat de Capitals de la Unió Europea. "En vista del resultat del referèndum, és correcte que dimiteixi", ha anunciat en el seu compte de Twitter.

Calma, unitat i flexibilitat

Al marge de les exigències al Regne Unit, Steinmeier ha considerat que, després del "xoc" del Brexit, és moment de recollir les "expectatives" i "sensibilitats" dels estats membres de la UE, als quals ha instat a no caure en "la histèria" ni en la "depressió o inacció", centrar-se a respondre a les preguntes que obre l'adéu al Regne Unit i treballar per "defensar" i "reforçar" Europa. El cap de la diplomàcia alemanya ha deixat clar que els governs europeus han de demostrar als seus ciutadans que Europa és "necessària" i que està "operativa" després del Brexit, oferint-los "resultats concrets".

Steinmeier no s'ha estat de recordar que hi ha diversos temes prioritaris que s'han d'afrontar en comú a la UE, com són la crisi dels refugiats, la "crisi de l'ocupació" al sud d'Europa i les qüestions de seguretat, com van evidenciar els atemptats jihadistes a París i Brussel·les.

El ministre d'Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier, aquest dissabte a Berlín

El ministre d'Exteriors italià, Paolo Gentiloni, ha subratllat que els europeus volen "veure una perspectiva de futur", mentre que el seu col·lega francès ha apostat per recuperar l'"esperit dels pares fundadors" i els valors que van inspirar el projecte europeu en un primer moment, després de la Segona Guerra Mundial. "Hem d'avançar", s'hi ha sumat l'holandès Koenders, que ha demanat una "unió efectiva", amb noves formes de cooperació "constructives i innovadores", i també certa "flexibilitat".

En aquest últim punt hi ha aprofundit el titular belga, Didier Reynders, recordant que "no és nou" que certs grups de països dins de la UE avancin a diferents velocitats, com ho demostra l'eurozona i l'espai Schengen, i ha considerat que aquesta és la via que s'ha de seguir de cara al futur. El diari alemany 'Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung' ja havia avançat aquest divendres que Berlín i París han confeccionat un document conjunt en què es proposa una UE "flexible".

Steinmeier ha aprofitat l'ocasió per respondre a les crítiques dels països als quals no ha agradat que aquesta primera trobada post Brexit no reuneixi tots els països de la UE, i ha dit que aquest divendres ja va tenir lloc una reunió entre tots els ministres d'Exteriors del bloc a Luxemburg, una cita rutinària que estava en l'agenda abans de saber-se el resultat del referèndum.

Hollande: "El Brexit és un interrogant per a tothom"

Des de París, el president de França, François Hollande, ha assenyalat que la sortida del Regne Unit de la UE és "un interrogant per a tothom". En declaracions després de rebre el secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, ha insistit que "lamenta profundament el vot britànic" encara que el respecta, i ha cridat a treure "totes les conclusions" del resultat del referèndum britànic. Com ja havia fet el dia abans, el president francès ha assenyalat que a partir d'ara s'ha de gestionar el divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea des de "l'ordre i el respecte a les regles previstes pels tractats".

El president francès, François Hollande (dreta), en roda de premsa aquest dissabte amb el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, a París

Hollande es reunirà aquest dissabte amb tots els líders dels partits polítics francesos per analitzar les conseqüències del Brexit. A partir del migdia, es trobarà al Palau de l'Elisi amb el primer secretari del Partit Socialista (PS), Jean-Christophe Cambadélis. El seguiran l'expresident francès i màxim responsable del partit conservador Els Republicans, Nicolas Sarkozy, el líder del Partit d'Esquerra, Jean-Luc Mélenchon, i la presidenta de l'ultradretà Front Nacional (FN), Marine Le Pen, que ja ha reclamat un referèndum com el del Regne Unit per forçar un Frexit.

stats