UNIÓ EUROPEA
Internacional 12/10/2017

Les negociacions pel Brexit entren en punt mort

Londres i Brussel·les ja busquen alternatives per si no hi ha acord

Esther Herrera
3 min
Les negociacions pel Brexit entren en punt mort

Brussel·lesLondres i Brussel·les es van rendir ahir a l’evidència dels últims dies: les negociacions pel Brexit no avancen. “Estem en un punt mort preocupant”, va admetre el negociador europeu, Michel Barnier.

Des que van començar les discussions a finals d’agost, no s’ha avançat gaire, segons van reconèixer Barnier i el seu homòleg britànic, David Davis. Tant és així que la segona fase de negociacions que havia de començar aquest mes d’octubre s’ha posposat almenys fins al desembre, sense que estigui clar tampoc si es podrà assolir aquest nou termini.

Barnier va explicar ahir que en la pròxima cimera de caps d’estat i de govern, que tindrà lloc la setmana que ve a Brussel·les, no proposarà l’inici d’aquesta segona fase, tal com estava previst. El segon bloc de converses s’havia de centrar en la futura relació entre tots dos blocs (en què s’hauria de parlar d’un possible acord comercial). “Aquesta relació futura exigeix que hi hagi confiança entre nosaltres, que vingui amb tota la claredat i el respecte de tots els compromisos que hem assumit els 28”, va dir Barnier, en clara referència al principal problema en les discussions actuals: la factura que ha de pagar el Regne Unit abans de sortir de la UE.

De fet, per passar pantalla cal avançar encara en tres punts principals: els diners que ha de pagar el Regne Unit (uns 60.000 milions que corresponen al total de compromisos adquirits, com per exemple la partida per pagar als funcionaris britànics, o a projectes d’ajuda humanitària); els drets dels ciutadans comunitaris al Regne Unit i dels britànics a Europa, on encara hi ha “divergències” (com les pensions i la regrupació familiar); i la frontera amb Irlanda del Nord, per mantenir els acords de Divendres Sant.

El negociador europeu va avançar que a partir d’ara s’intensificaran les trobades per intentar accelerar les discussions, amb l’objectiu que al desembre pugui començar finalment la segona fase de negociacions. Un avenç que només es podrà aconseguir “amb voluntat política”, va advertir Barnier.

Després del discurs de la primera ministra britànica, Theresa May, de fa tres setmanes a la Universitat de Florència, Brussel·les esperava que les discussions millorarien, però el pessimisme s’ha acabat imposant perquè només hi ha progressos en qüestions tècniques. Amb tot, el negociador britànic, que sempre s’ha mostrat força més optimista que el seu homòleg francès, malgrat admetre que encara queda “un llarg camí per recórrer”, va defensar els seus esforços per arribar a un consens.

La qüestió que plana ara és què passarà si les negociacions no avancen tampoc al desembre. Una possibilitat que ja no descarta el president del Consell Europeu, Donald Tusk, que va demanar aquesta setmana una “reflexió” al voltant d’aquest possible escenari.

Sobre la possibilitat que no hi hagi cap acord entre la UE i el Regne Unit, Davis va admetre que Londres ha d’estar preparat. “Si no és possible, el govern ha d’estar preparat per tenir alternatives”, va comentar. Una qüestió que ja és damunt la taula. Theresa May va assegurar dimecres que dedicarà més recursos per preparar plans de contingència davant aquest escenari. “Per la nostra part, estarem a punt per fer front a qualsevol eventualitat”, va advertir Barnier.

“Posem un tigre al dipòsit i aconseguim-ho”, anima Johnson

El ministre d’Afers Estrangers del Regne Unit, Boris Johnson, va respondre ahir a les declaracions del negociador europeu, Michel Barnier, que va parlar del “punt mort” de les negociacions del Brexit. Johnson el va animar a posar-se les piles i augmentar el ritme de les converses per poder assolir l’acord: “Estem esperant certa urgència dels nostres amics i socis europeus, ja és hora de posar un tigre al dipòsit i aconseguir-ho”, va dir a la premsa, en al·lusió a l’acord pel Brexit. L’expressió provenia d’un famós anunci publicitari de l’antiga Esso (avui ExxonMobil) al Regne Unit dels anys 60, on dibuixaven literalment un tigre dins el dipòsit.

stats