Internacional 05/03/2013

El moviment no exclou el suport a un nou govern tècnic

Elegits a mà alçada els portaveus parlamentaris

Sandra Buxaderas
2 min
El moviment no exclou el suport a un nou govern tècnic

RomaLa situació política a Itàlia continua encara molt confusa, en especial perquè està en mans d'un moviment, el 5 Estrelles liderat per Beppe Grillo, que confessa que encara està "en fase d'organització" i no ha decidit l'estratègia política.

Qui a hores d'ara en dicta la línia és el mateix Grillo, tot i que no té escó al Parlament. Per ara, ha exclòs completament donar suport a la investidura d'un govern liderat pel centreesquerra de Pier Luigi Bersani, per molt que aquest polític li hagi servit en safata un programa fet a mida del moviment.

En una entrevista al diari alemany Bild , Grillo va predir que Bersani i el líder de la dreta, l'ex primer ministre Silvio Berlusconi, s'aliaran al Parlament per donar naixement a un govern similar al de Mario Monti, però amb un nou líder: Corrado Passera, actual ministre de Desenvolupament Econòmic.

El Moviment, però, no descarta donar algun tipus de suport a un govern tècnic, sense representants polítics. És una declaració que cal agafar amb pinces, perquè tot just ahir el moviment es va dotar dels primers portaveus parlamentaris.

El nou portaveu del grup al Senat, Vito Crimi, va reiterar que no donaran suport a cap investidura de Bersani, però va dir: "Estudiarem qualsevol proposta alternativa al govern dels partits". Quan li van preguntar si això volia dir que podrien donar suport extern a un govern tècnic, com van fer la legislatura passada Bersani i Berlusconi, Crimi va dir que qui havia de moure fitxa era el president de la República, Giorgio Napolitano, i va afegir: "Primer, que el facin, i després, ja ho veurem".

Grillo culpa els polítics del declivi italià, i per això fins ara ha sostingut que, com a molt, el seu moviment votarà a favor de lleis que trobi adequades, sense implicar-se en cap pacte estable amb cap partit.

Com a portaveu a la cambra va ser elegida la interiorista Roberta Lombardi, de 39 anys, de qui la premsa italiana va publicar de seguida unes declaracions en què sosté que hi va haver "un feixisme bo".

El nou estil

Crimi i Lombardi -elegits per només tres mesos en contraposició als polítics italians que es perpetuen al poder durant dècades- són la cara visible del nou estil que el moviment diu que vol aportar a la política italiana. Van ser votats a mà alçada pels 163 parlamentaris del moviment, la majoria menors de 40 anys i amb títol universitari, en una trobada retransmesa via internet. Cap dels nous diputats i senadors portava corbata, i molts van votar asseguts per terra a la sala d'un hotel de mitjana categoria.

Ara bé, aquesta inestabilitat en el lideratge del grup al Parlament permet especular que Grillo podria seguir en posició de moure els fils del moviment, per molt que els diputats assegurin que ara "caminaran amb les pròpies cames".

Ahir, tot i el dol per la mort sobtada del sogre, el còmic genovès es va presentar a l'hotel de Roma en companyia del guru intel·lectual del moviment, Gianroberto Casaleggio, i va saludar cada representant amb un copet a l'espatlla. Els nous diputats i senadors assistiran aquests dies a un curset accelerat -60 hores- sobre com redactar lleis, com aprovar-les i com funciona el govern.

stats