Internacional 27/06/2013

L'estat de Mandela "ha millorat en la darrera nit", segons el president sud-africà Zuma

El cap d'estat cancel·la el seu viatge a Moçambic, previst per a aquest dijous

Agències
2 min

Johannesburg @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } A:link { so-language: zxx } L'estat de Nelson Mandela "ha millorat en la darrera nit", segons el president de Sud-Àfrica, Jacob Zuma, que ha tornat a visitar l'expresident. Zuma, que ha parlat amb els metges que tenen cura de Mandela, ha dit que l'expresident "està molt millor avui que ahir a la nit".

El president sud-africà, Jacob Zuma, ha cancel·lat un viatge a Moçambic, previst per a aquest dijous, després de visitar Nelson Mandela, que segueix en estat crític i amb respiració assistida. Els metges, que segons l'últim comunicat "segueixen fent tots els possibles per garantir el benestar" del cèlebre pacient, han informat Zuma sobre l'estat en què es troba l'heroi sud-africà.

En l'informe enviat, la presidència afirma estar “molesta pels rumors difosos sobre la salut de l'expresident” i ha demanat “respecte per la privacitat i dignitat” de Mandela.

Zuma ha tornat a transmetre "en nom del govern la seva gratitud a tots els sud-africans que donen suport a la família de Madiba". Mandela, de 94 anys, va ser hospitalitzat el 8 de juny en estat "greu però estable", després de patir una recaiguda d'una infecció pulmonar. El pronòstic del símbol de la lluita contra el règim racista de l'apartheid va passar de "greu" a "crític" diumenge passat. Des del desembre del 2012, Mandela ha estat hospitalitzat en quatre ocasions.

El primer president negre de Sud-àfrica va contreure els problemes respiratoris que pateix de forma recurrent durant els 27 anys que va estar ingressat a les presons de l'apartheid. Mandela es va guanyar l'estima dels sud-africans i del món pel seu coratge a l'hora de combatre el racisme institucionalitzat imposat per la minoria blanca, però, sobretot, per la seva nítida aposta per la reconciliació i la convivència en la transició modèlica que va encapçalar al costat de l'últim president de l'apartheid, Frederik De Klerk, la qual cosa els va fer guanyar a tots dos el premi Nobel de la pau el 1993.

stats