EL FUTUR DE L'UMP
Internacional 21/11/2012

El nou líder de la dreta francesa radicalitzarà el partit de Sarkozy

Després d'un tens recompte de 29 hores, Jean-François Copé s'ha convertit en nou líder de l'UMP. El seu rival, l'expremier François Fillon, va denunciar la "fractura política i moral" que viu el seu partit.

àlex Vicente
3 min
El nou líder de la dreta francesa radicalitzarà el partit de Sarkozy

PARÍSJean-François Copé és des d'ahir el nou líder de la dreta francesa, després d'haver-se imposat per un estret marge de 98 vots en la votació interna per designar el nou president del partit conservador Unió per a un Moviment Popular (UMP). El resultat va arribar després d'un tens recompte de 29 hores, durant les quals tant l'equip de Copé com els del seu adversari en la batalla dins del partit, l'ex primer ministre François Fillon, es van llançar tota mena de retrets i sospites de fraudulència. La comissió que havia de validar el resultat de la votació va acabar donant la raó a Copé, que fins ara era secretari general del partit i que succeirà Nicolas Sarkozy com a líder, amb una línia política molt similar a la de l'expresident.

Copé, de 48 anys, ministre durant els anys Chirac i cap del grup parlamentari conservador fins al 2010, s'ha imposat contra tot pronòstic. Des del primer dia de la campanya interna Fillon figurava com a favorit en totes les enquestes. Finalment, una estreta majoria dels militants de l'UMP han preferit l'oposició radical que proposa Copé a la moderació de Fillon, sortit de les files del gaullisme social. El nou líder conservador és el cap de files del que anomena "una dreta desacomplexada", partidària de la mà dura amb la inseguretat i la immigració, i està determinat a impedir que el Front Nacional de Marine Le Pen li guanyi terreny en el paisatge polític. La líder ultradretana, que hauria preferit una victòria de Fillon per solidificar el seu espai electoral, ha qualificat Copé com "un Sarkozy de segona".

La divisió en dos blocs del partit obliga el nou líder a dirigir gestos de reconciliació cap a un rival a qui ha menyspreat repetidament acusant-lo de voler fer "una oposició amb sabatilles d'anar per casa" i d'expressar-se "amb frases que ningú entén", en referència a la barroca retòrica neogaullista que acostuma a fer servir Fillon, a qui també ha acusat de ser massa gran (té deu anys més que Copé). L'ex primer ministre, que havia evitat els cops baixos durant bona part de la campanya, va mostrar-se més agressiu en la recta final, quan va assegurar que Copé va intentar oposar-lo "constantment" a Nicolas Sarkozy. "Però no li va sortir bé", va explicar.

Des de dilluns a la nit, quan el partit va anunciar oficialment els resultats, Copé va apostar per oblidar-ho tot i mirar endavant. "He proposat a tots els que no m'han donat suport que s'uneixin a mi. Els espero amb les mans i els braços oberts", va explicar. Ahir el nou líder va anar un pas més enllà en proposar a Fillon que ocupi la vicepresidència del partit. Una tàctica hàbil, perquè sabia perfectament que Fillon rebutjaria l'oferta, com va acabar passant. El seu director de campanya va qualificar-la de "grotesca". Fillon va apuntar dilluns que acceptava el resultat, malgrat "les nombroses irregularitats de l'escrutini", mentre denunciava "la fractura política i moral" que observava en el partit.

L'UMP, un partit dividit

L'ex primer ministre podria convertir-se ara en una mena de cap de l'oposició dins del partit, a l'espera de la pròxima cita dels simpatitzants de dreta amb les urnes. El 2016 l'UMP escollirà el seu candidat presidencial. Fillon podria tornar a plantar cara a Copé, que ningú no descarta que arribi al final de la legislatura desgastat després de quatre anys al capdavant d'una formació desunida.

La hipòtesi d'un retorn de Nicolas Sarkozy també plana sobre la família conservadora. Si cap dels dos líders potencials aconsegueix imposar-se, l'expresident podria tornar per conduir els colors del partit a les presidencials del 2017. Copé ha assegurat durant la campanya que, si Sarkozy vol tornar, li cedirà el seu lloc. El dubte és si seguirà pensant el mateix d'aquí quatre anys.

stats