CURSA PER LA CANCELLERIA
Internacional 11/03/2013

Els liberals alemanys es rearmen per a les eleccions

Els socis de govern d'Angela Merkel necessiten refer-se a les enquestes per seguir sent decisius

Isaac Lluch
4 min
EQUIP DE CAMPANYA  El candidat dels liberals a la cancelleria, Rainer Brüderle, i el líder del partit, Philipp Rösler, van sortit reforçats del congrés.

BerlínUn partit enfonsat en el descrèdit de l'opinió pública, un líder amb data de caducitat, intrigues internes i intents de cop d'estat. Amb totes aquestes angúnies va arrencar el Partit Liberal alemany (FDP) aquest any marcadament electoral. Però aquest cap de setmana a Berlín, en el transcurs d'un congrés federal que precisament es va avançar per aplacar la crisi interna, els socis governamentals d'Angela Merkel es van conjurar per escenificar un ressorgiment. Un començar de nou que els ha de servir per reactivar les seves encara poques opcions de ser decisius en els futurs plans de poder de la cancellera, concentrada a assegurar-se la reelecció.

L'FDP va escollir la nova cúpula presidencial i va ampliar el seu perfil de cara a les legislatives del pròxim 22 de setembre. Els liberals van reforçar l'actual president i ministre alemany d'Economia, Philipp Rösler, van donar corda al seu líder al Bundestag (cambra baixa), Rainer Brüderle, perquè sigui el principal candidat en els comicis generals, i van fer net amb els rebels, encapçalats per l'actual ministre federal de Foment, Dirk Niebel, degradat ara pel seu propi partit.

L'FDP és un partit petit, tot i que sovint juga un paper clau en el sistema polític alemany per obtenir les majories necessàries per governar. Angela Merkel, sense anar més lluny, és la primera que necessita la recuperació dels liberals, que en els últims temps deambulen com a pàries a les enquestes (entre el 2% i el 4% dels vots) i han perdut pes en diversos Parlaments regionals. Un Partit Liberal fort és la clau que necessita Merkel per impossibilitar una eventual coalició de socialdemòcrates (SPD) i Verds, que la farien fora de la cancelleria.

Lloances i penitències

Angela Merkel ha definit la seva aliança amb els liberals com "el millor govern alemany des de la Reunificació", per bé que no s'ha mostrat gens disposada a donar-los cap cop de mà preelectoral després de la trompada que es va endur el seu propi partit cristianodemòcrata (CDU) a les eleccions a la Baixa Saxònia del mes de gener. En aquells comicis, precisament, la cancellera va aparèixer demanant als electors que rescatessin el FDP, i li van fer cas. Lliçó apresa.

Quan li ha convingut, en canvi, Angela Merkel ha ironitzat sobre els liberals pregonant públicament que eren poc menys que una penitència per mantenir govern. "Una prova de Déu", va arribar a dir en una ocasió la cancellera. Ahir, el loquaç líder parlamentari del FDP, Rainer Brüderle, li va correspondre: "A nosaltres ens ha enviat el cel" per mantenir Alemanya en el bon rumb.

Davant els 662 delegats reunits a Berlín, Brüderle va fer valer ahir els èxits del seu partit en l'actual coalició del govern alemany, a saber, des de la suspensió del servei militar obligatori fins a l'abolició de la quota trimestral mèdica, passant pel no rotund als eurobons. L'FDP s'ha encomanat a la veterania de Brüderle davant una situació d'emergència.

El partit està, a les enquestes, per sota del 5% que li permetria mantenir representació parlamentària, i el ministre Rösler és el polític que menys satisfà l'opinió pública. Només el 23% dels enquestats recentment per la televisió pública ARD aproven la feina del ministre liberal d'Economia. Merkel, en canvi, és indiscutible i acontenta el 68% dels enquestats.

Rainer Brüderle és "l'home que cal" per a aquesta campanya electoral, reconeixien molts liberals després del congrés. Perquè Brüderle pot fer soroll. I, com a exemple, el seu discurs d'ahir. El candidat a canceller dels socialdemòcrates, Peer Steinbrück, és una "màquina de ficar la pota", va clamar el líder liberal, i a la CDU de Merkel li sobra "greix socialdemòcrata". El discurs de campanya s'ha posat en marxa.

Just abans del congrés, Brüderle ja havia demostrat que no té pèls a la llengua especulant sobre una possible sortida d'Itàlia de la zona euro. Ahir, en canvi, el veterà polític es va concentrar tant a treure pit -"Sense nosaltres no seria possible el miracle econòmic, d'ocupació i d'exportació d'Alemanya i no tindríem a Europa cap pacte fiscal sinó una unió de deutes", va dir- com a atacar l'oposició socialdemòcrata i verda: "No deixarem el nostre país en mans d'aquests bitxos raros , d'aquests paios que estan programats defectuosament [per l'esquerra]".

L'últim esforç

Queden sis mesos per a les eleccions generals i els liberals, sovint malaguanyats, volen fer un últim esforç per revalidar l'actual coalició de govern amb la cancellera Merkel. El programa de l'FDP no serà debatut fins al maig, però els liberals ja han fet net amb una llista llarga de controvèrsies internes, encara que sigui a costa de deixar fora de la presidència del partit el ministre de Foment, Dirk Niebel, i el titular de Sanitat, Daniel Bahr.

En canvi, el vicecanceller Rösler, discutidíssim fins que els va arribar el sorprenent èxit electoral de l'FDP a la Baixa Saxònia, va ser revalidat ahir com a president dels liberals amb el 85,7% dels vots, això sí, lluny de la confiança obtinguda fa dos anys (95,1%).

En els últims temps, Rösler ha jugat a reforçar un perfil propi. S'ha distanciat de Merkel en mostrar-se a favor de l'equiparació de drets per als matrimonis homosexuals. La posició reticent de la cancellera en aquest punt és rebatuda fins i tot dins les mateixes files cristianodemòcrates.

Estirabots bavaresos

La cancellera també té problemes per cridar a l'ordre els aliats socialcristians bavaresos de la CSU, que ahir van tornar a suggerir l'adéu de Grècia de l'eurozona. Alexander Dobrindt, secretari general de la CSU, va assegurar en una entrevista al rotatiu Die Welt am Sonntag : "Encara crec que la sortida de Grècia podria ser la millor alternativa a llarg termini". Dobrint es desmarcava així del to més conciliador que intenta mantenir el seu partit.

stats