NEGOCIACIONS DE PAU
Internacional 21/03/2013

Els kurds, a punt per a un històric alto el foc

El líder empresonat, Abdullah Öcalan, anunciarà avui la treva coincidint amb l'Any Nou kurd

David Messeguer
3 min

Afrin (Síria)Centenars de persones es reuneixen al turó que domina Jindires, una ciutat del nord de la província d'Alep, per celebrar l'arribada del Nouruz, l'Any Nou kurd. Banderes del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) i retrats del seu líder, Abdullah Öcalan, posen color a la festa amb què aquest poble mil·lenari de Mesopotàmia dóna la benvinguda a la primavera. Cinc mares de combatents de la guerrilla kurda morts en combat amb l'exèrcit turc són les encarregades d'encendre la foguera amb què començaran les celebracions.

Aquest any la festivitat té doble transcendència pel fet de ser el primer Nouruz sense la presència del règim de Baixar al-Assad a la regió i també per l'anunci històric que el líder del PKK ha de fer durant la jornada d'avui. Selahattin Demirtas, copresident del Partit de la Pau i la Democràcia (BDP) -principal formació política kurda a Turquia-, va visitar dilluns l'illa presó d'Imrali, on està empresonat el líder guerriller des del 1999, i va anunciar la importància històrica de la missiva traslladada per Öcalan, mentre avançava ja alguns dels seus missatges.

Full de ruta cap a la pau

El líder guerriller destaca que l'anunci d'avui "inclourà informació satisfactòria sobre les claus polítiques i militars per assolir la pau" i remarca el compromís del PKK per "resoldre el conflicte amb rapidesa i sense que es perdi cap més vida". En aquesta missiva, Öcalan també afirma que "el procés actual avança pel bon camí" i que "el seu objectiu és la democratització de tot Turquia".

Fonts del Partit de la Unió Democràtica (PYD) -branca política del PKK a Síria- consultades per l'ARA ratifiquen el que alguns mitjans turcs ja han avançat: l'anunci d'un alto el foc i la retirada progressiva dels guerrillers kurds de territori turc cap a les bases que el PKK té al nord de l'Iraq.

Aquest gest històric es produeix en el marc de les converses de pau que el govern d'Ankara i el PKK van rellançar a principis d'any. L'assassinat de tres militants kurdes a París aquest gener va fer trontollar el procés de pau, però el recent alliberament de vuit presoners turcs retinguts per la guerrilla a les seves bases de Qandil ha accelerat els esdeveniment per solucionar un conflicte vigent des del 1984 i que s'ha cobrat prop de 45.000 morts.

El primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, va garantir fa unes setmanes que "l'exèrcit turc no atacarà els combatents del PKK durant el seu eventual replegament". Per la seva banda, el ministre de Justícia, Sadullah Ergin, va sostenir en una entrevista televisada que "l'alto el foc i la retirada han de produir-se de manera simultània" i va descartar "una amnistia general".

Com a contraprestació, el PKK i el BDP esperen que el govern turc inclogui el reconeixement dels drets de la minoria kurda en la reforma constitucional que el Parlament turc votarà en els pròxims mesos. Les principals demandes fan referència a l'ensenyament del kurd a les escoles de Turquia i a l'amnistia per a milers de presos polítics, sindicalistes i periodistes kurds que no tenen delictes de sang.

Guerrillers i armes cap a Síria

L'anunci històric del líder kurd serà seguit amb especial atenció al Kurdistan sirià, d'on són originaris un gruix molt important de combatents de la guerrilla kurda. Només a la regió d'Afrin, al nord de la província d'Alep, descansen les restes de 5.000 milicians del PKK morts en combat contra l'exèrcit turc. Les bones relacions de Hafiz al-Assad -pare de l'actual president sirià- amb Abdullah Öcalan van ser claus perquè la guerrilla instal·lés les seves bases en territori sirià durant els anys vuitanta i noranta.

Asaad Menan, membre del PYD a Jindires, destaca "la immensa felicitat del poble kurd de Síria per poder celebrar el primer Nouruz sense la presència del règim de Baixar al-Assad" i "la seva esperança perquè l'anunci d'Abdullah Öcalan comporti el retorn de milers de guerrillers a casa".

Des de l'esclat de la revolta contra el règim de Damasc, les Unitats de Protecció Kurdes -la marca siriana del PKK i principal milícia kurda del país- han agafat el control de diverses zones de majoria kurda del nord de Síria, així com d'Aixrafiieh i Xeikh Maqsud, barris de majoria kurda del nord d'Alep, i han protagonitzat enfrontaments tant amb el règim sirià com amb l'Exèrcit Sirià Lliure. L'arribada dels guerrillers kurds que abandonin Turquia els permetrà incrementar el seu arsenal i integrar a les seves files combatents amb una àmplia experiència en la lluita armada.

stats