Internacional 14/03/2016

El govern espanyol veu "inacceptable" el preacord amb Turquia i rebutja les expulsions col·lectives

L'executiu de Mariano Rajoy, que ha legalitzat les devolucions 'en calent' a Ceuta i Melilla, demana "un tractament individualitzat" de tots es sol·licitants d'asil en territori grec

Marc Toro
2 min
Refugiats al campament d'Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia

BarcelonaOposició frontal del govern espanyol al pacte que la Unió Europea (UE) ultima amb Turquia per fer front a la crisi migratòria(UE) Turquiacrisi migratòria. El ministre espanyol d'Exteriors i Cooperació en funcions, José Manuel García-Margallo, ha dit aquest dilluns que el preacord entre Brussel·les i Ankara és "inacceptable". En declaracions a Brussel·les recollides per l'agència Efe, Margallo ha deixat clar que l'executiu de Mariano Rajoy "s'oposa radicalment a qualsevol expulsió de tipus col·lectiu" i "demana un tractament individualitzat [dels sol·licitants d'asil]". Si després s'ha de produir algun retorn, ha afegit el ministre, cal garantir "la protecció als refugiats".

Tal i com està plantejat ara, el pacte amb Turquia preveu el retorn al país euroasiàtic d'aquelles persones que, després de jugar-se la vida al mar, arribin de manera irregular a Grècia. A canvi, per cada deportat, la UE es compromet a reassentar un demandant d'asil dels camps de refugiats turcs. Ankara, que també rebrà 3.000 milions d'euros (addicionals als 3.000 milions ja promesos per Europa fins al 2017), haurà de frenar els migrants que viatgin cap al continent i atendre milers de refugiats al seu territori.

Margallo ha insistit que el retorn de migrants "ha de ser a un país segur" i ha qüestionant que Turquia ho sigui. Per començar, ha dit, es tracta d'un país que ha signat la convenció de Ginebra però no el protocol que regula l'asil en el dret internacional. Després de matisar que a la cimera del dia 7 de març "no hi va haver cap acord" amb Turquia, sinó "una simple declaració", el ministre ha conclòs que el govern espanyol no acceptarà un acord "contrari a la legalitat internacional i els drets humans".

La vehemència amb què Madrid s'oposa a les condicions del pacte amb Turquia contrasta amb la política fronterera que aplica a l'estat espanyol. Cal recordar que la llei de seguretat ciutadana (la polèmica Llei Mordassa) va legalitzar les expulsions 'en calent', una pràctica habitual a Ceuta i Melilla. Com fa la UE amb Turquia, a més, l'executiu espanyol subcontracta el Marroc per a la vigilància de fronteres, fent la vista grossa a les violacions dels Drets Humans.

Cliqueu per llegir 'Melilla, laboratori del blindatge de les fronteres d'Europa'

stats