L'EXECUTIU D'HOLLANDE
Internacional 16/05/2012

Un germanòfil, el nou primer ministre francès

El nou president francès ha triat un home pròxim per liderar el govern, Jean-Marc Ayrault. El seu coneixement dels cercles del poder a Berlín i de l'alemany seran molt valuosos per al tàndem Merkollande.

Marta Bausells
2 min

BARCELONA.La tria de François Hollande del nou primer ministre francès diu molt de la seva voluntat d'establir ponts amb Alemanya i d'introduir el creixement en l'agenda europea. El germanòfil Jean-Marc Ayrault, aliat de sempre d'Hollande i líder del grup parlamentari socialista a l'Assemblea Nacional des del 1997, ha estat l'escollit pel nou president francès per dirigir l'executiu, com va fer públic ahir l'Elisi.

Alcalde de la ciutat nord-occidental de Nantes i diputat des de fa vint-i-cinc anys, a més d'exprofessor d'alemany, Ayrault (Maulevrier, 1950) substituirà François Fillon -que ha estat cinc anys al càrrec- i es convertirà en el dinovè primer ministre de la cinquena República. Després de ser el conseller especial d'Hollande durant la campanya electoral, Ayrault era el favorit per al càrrec en les últimes apostes, donada la seva fidelitat a Hollande i la confiança que li té, una relació que es remunta a l'època en què els dos polítics van començar a treballar junts, durant el govern socialista de Lionel Jospin, el 1997.

"Era el risc menor per a Hollande. Ell porta les regnes", assegurava ahir al diari Le Figaro una font molt pròxima al president. Més bona opció que la primera secretària del partit, Martine Aubry -més a l'esquerra, més independent i menys pròxima al president-, i el diputat -i director de comunicació de la campanya- Manuel Valls, el més popular entre els francesos segons els sondejos però el que crea menys consens al partit.

També hi ha ajudat el seu domini de la llengua i la cultura germàniques i el seu coneixement dels passadissos del poder tant a París com a Berlín, unes qualitats que li poden ser molt útils per fer de pont entre el govern gal i el d'Angela Merkel.

Probablement Ayrault tindrà un pes més gran que els seus predecessors en la formulació de les polítiques, ja que el president ha deixat caure que posarà les qüestions del dia a dia en mans del govern. Els seus contactes a Europa ja han estat útils per a Hollande: durant la campanya, es va encarregar de buscar enllaços amb partits d'esquerres europeus, i l'any passat ja es va reunir amb assessors de Merkel per fer el mateix.

Un "col·laborador" poc conegut

Fill d'un treballador d'una fàbrica tèxtil i d'una modista, es va interessar per la política d'estudiant i amb 27 anys va ser votat alcalde de la localitat de Saint-Herblain, un càrrec que va compaginar amb la seva feina docent. Al principi Ayrault se situava a l'ala més esquerrana del partit, però va fer un gir gradual cap a posicions centristes. El mateix Hollande, de fet, l'ha definit com "un socialdemòcrata a l'alemanya".

Discret i poc conegut -cosa que ha intentat pal·liar les últimes setmanes amb una presència creixent als mitjans-, el punt feble d'Ayrault és el mateix que el d'Hollande, la falta d'experiència ministerial. L'editorialista de Le Monde Françoise Fressoz triava ahir el terme "col·laborador" per definir-lo en el seu blog, ja que "és difícil distingir la més mínima discrepància d'opinió entre el president de la República i el seu primer ministre". Tots dos són socialdemòcrates i europeistes convençuts, i comparteixen la missió de redreçar França. Demà faran el següent pas per aconseguir-ho: l'anunci de l'equip de govern que envoltarà Ayrault.

stats