RELLEU A CANTERBURY
Internacional 10/11/2012

Un exexecutiu del petroli, el nou líder dels anglicans

Alan Cowell / John F. Burns
2 min
Un exexecutiu del petroli, el nou líder dels anglicans

THE NEW YORK TIMES / LONDRESEl que va ser un alt executiu d'empreses petrolieres de França i el Regne Unit, Justin Welby, va ser nomenat ahir arquebisbe de Canterbury, el líder espiritual dels 77 milions d'anglicans escampats pel món. Durant l'anunci de l'elecció, Welby -fins ara bisbe de Durham- va dir que donaria suport a l'ascens de les dones dins la jerarquia eclesiàstica i va llançar un advertiment contra el sector més homòfob dins de l'Església.

Aquests dos temes han estat objecte de profundes divisions en el si de la comunitat anglicana i han amenaçat d'escindir-la en dos. Però la primera declaració d'intencions del bisbe Welby va semblar que provava de buscar un punt de conciliació entre els dos fronts, ja que va assegurar, d'una banda, que votaria a favor de l'ordenació de dones com a bisbes en la votació prevista per d'aquí poc més d'una setmana i, de l'altra, que donava suport als comunicats enviats fins ara per l'Església al govern britànic criticant els seus plans de legalitzar el matrimoni homosexual.

D'Eton a arquebisbe

Welby, de 56 anys, va posar-se d'exemple per explicar la seva "passió per la reconciliació". Aquest anglicà, educat en l'exclusiu centre d'Eton i llicenciat en dret i història a Cambridge, va treballar durant onze anys al departament econòmic de la petroliera francesa Elf Aquitaine per després passar a la companyia britànica d'exploració Enterprise Oil. El 1987 va deixar el càrrec perquè va sentir la crida de Déu, segons explica, i ràpidament va ser ordenat sacerdot, cosa que l'ha portat a predicar tant en zones rurals del Regne Unit com en missions a l'Àfrica o el Pròxim Orient.

Com a mostra de reconciliació, en un dels assumptes que divideix més els anglicans, va prometre "escoltar amb molta atenció" els que estan en desacord amb el seu punt de vista sobre els drets dels homosexuals. "No podem tractar amb cap tipus d'homofòbia dins l'Església", va dir als periodistes. "Sempre he rebutjat qualsevol tipus de llenguatge excloent", va dir.

Un moment d'inflexió

El bisbe Welby substitueix el reverend Rowan Williams, que va anunciar al març que deixaria el càrrec a finals d'any. L'encarregat de difondre la notícia va ser llavors el govern del primer ministre, David Cameron.

En una curta roda de premsa després d'anunciar-se el nomenament, el bisbe Welby va assegurar que "mai s'ho hauria esperat". "És excitant -va explicar Welby- perquè crec que ens trobem en un d'aquells estranys punts d'inflexió, en què el context està canviant, i l'Església a escala nacional, incloent-hi l'Església d'Anglaterra, té la gran oportunitat de sumar mostrant el seu gran potencial, de vegades amagat".

Al Regne Unit s'acostuma a dir que la carrera de Welby ha estat meteòrica. En només vint anys dins de l'Església va aconseguir ser investit bisbe de Durham -la quarta diòcesi més important de l'Església anglicana- i ara ja dirigirà tota una comunitat, que té com a governadora suprema la reina Elisabet II d'Anglaterra. Han jugat a favor de Welby el seu to conciliador i el seu poc afany de lideratge.

stats