Internacional 18/08/2013

L'exèrcit diu que no busca el poder, però que no permetrà “la destrucció d'Egipte”

El ministre de Defensa i cap de l'exèrcit, el general Abdel Fatah al Sisi, ha assegurat que les forces armades respecten la voluntat del poble però que no es doblegaran davant la violència

2 min
Un tanc de l'exèrcit al davant de la seu del Tribunal Constitucional, al Caire / EFE

El ministre de Defensa i cap de l'exèrcit egipci, el general Abdel Fatah al Sisi, ha assegurat aquest diumenge que les forces armades respecten la voluntat del poble i no anhelen el poder, però ha advertit els islamistes que no es doblegaran davant la violència. "No romandrem impassibles davant la destrucció del país i les amenaces contra la població", ha dit Al Sisi en un discurs davant comandaments de les forces de seguretat. Són les primeres declaracions públiques que ha fet des del desallotjament de les acampades dels islamistes dimecres passat i l'onada posterior de disturbis, que ha deixat prop de 800 morts.

El cap de les forces armades ha demanat als seguidors del deposat president Mohammed Mursi que reflexionin, i que s'adonin que estan equivocats aquells que "imaginen que la violència farà agenollar l'estat i els egipcis". També ha assenyalat que no permetrà que es transmeti als mitjans de comunicació occidentals una imatge "errònia que hi ha una lluita entre el poble", ni que es faci servir l'islam per "acovardir la població".

Respectar la voluntat popular

Al Sisi ha assegurat que "el poble té la seva voluntat lliure per elegir qui desitja" i que l'exèrcit i la policia respectaran l'elecció popular de les properes autoritats. "L'honor de protegir la voluntat del poble és un orgull més gran que governar Egipte", ha dit el titular de Defensa, defensant-se dels que acusen els militars d'acaparar el poder al país després de l'enderrocament de Mursi el passat 3 de juliol.

El cap de l'exèrcit ha assenyalat que a Egipte hi ha cabuda per a totes les faccions i que a les forces armades els preocupa "cada gota de sang egípcia" vessada. No obstant això, ha demanat als islamistes que revisin les seves "postures cap a la pàtria" i que prenguin consciència que "la legitimitat pertany al poble, que l'hi dóna i l'hi treu a qui desitja". En aquest sentit, ha afegit que Mursi hauria d'haver acceptat la celebració d'un plebiscit sobre la seva continuació en el càrrec. "Vam ser honestos en tot i advertim que la disputa política portaria Egipte a un túnel fosc", dit.

Nova jornada de protestes

L'al·locució d'Al Sisi coincideix aquest diumenge amb una nova jornada de protestes dels partidaris de Mursi contra el cop militar del passat 3 de juliol.

stats