Internacional 14/08/2013

La comunitat internacional demana contenció a les parts

Dels EUA a la UE, tots els països fan una crida al diàleg i la reconciliació

Agències
3 min

El CaireLa comunitat internacional ha expressat aquest dimecres la seva preocupació per la situació a Egipte, on almenys 149 persones han perdut la vida en enfrontaments a diverses parts del país, i ha cridat a la contenció, al diàleg entre les parts i a la reconciliació.

Estats Units

Els Estats Units han condemnat les accions contra els manifestants partidaris del derrocat president egipci, Mohammed Mursi, i han assegurat que "convé a totes les parts que busquin una reconciliació, i posin fi a la violència, respectin els drets humans bàsics, i aixequin un govern que sigui el reflex la voluntat del poble".

El secretari d'Estat dels EUA, John Kerry, ha instat a detenir l'estat d'emergència declarat a Egipte malgrat els "deplorables" episodis de violència, i ha subratllat que el futur del país es decidirà "en les pròximes hores i dies". L'executiu de Barack Obama seguirà pressionant el d'Egipte perquè compleixi "la promesa que ha fet d'agilitar la transició cap a un govern civil i elegit democràticament", ha afirmat un portaveu de la Casa Blanca, que ha alertat que la violència "només dificultarà l'avanç cap a una "estabilitat i democràcia duradores".

Unió Europea

La Unió Europea ha deplorat els fets i ha instat "les forces de seguretat a exercir la màxima contenció i a tots els ciutadans egipcis a evitar més provocacions i una escalada" de la tensió. El primer ministre britànic, David Cameron, ha assegurat que "la violència no resoldrà res" a Egipte i que el que cal és una transició cap a una "democràcia genuïna, fet que significa un compromís de totes les parts". El govern espanyol ha demanat als polítics egipcis un "diàleg nacional" amb la societat que permeti a Egipte recuperar la "normalitat institucional".

França ha demanat que no es faci un "ús desproporcionat de la força". Alemanya ha apel·lat a la "responsabilitat" de les dues parts en el conflicte per aturar l'escalada de violència, i Itàlia ha demanat "màxim autocontrol" a les forces de l'ordre i a les parts implicades. Grècia, molt preocupada pels atacs a la comunitat cristiana d'Egipte, ha considerat "una gran responsabilitat de tots evitar una guerra civil, no conduir aquest país veí i germà a un conflicte obert i fer que prevalgui la prudència i el diàleg perquè les institucions democràtiques puguin funcionar".

Pel cap del govern turc, Recep Tayyip Erdogan, "el Consell de Seguretat de les Nacions Unides i la Lliga Àrab han d'encapçalar la comunitat internacional i moure's per posar fi immediatament a aquesta massacre", mentre que el president de Turquia, Abdullah Gül, ha advertit que "Egipte es dirigeix cap al caos, i això és un carreró sense sortida". Segons el parer del senador rus Mikhaïl Marguélov, representant del president Vladímir Putin per als països del continent africà, la situació a Egipte s'assembla cada vegada més a una guerra civil i és continuació directa de la Primavera Àrab.

ONU, OTAN

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha lamentat que les autoritats egípcies "hagin triat l'ús de la força per respondre a les manifestacions" i ha fet una crida als egipcis a concentrar els seus esforços per promoure una "reconciliació genuïnament inclusiva". L'OTAN ha demanat a totes les parts a Egipte que s'abstinguin de l'ús de la violència i treballin per restablir el procés polític al país.

Unió Africana

També la Unió Africana (UA) ha condemnat de manera rotunda "els actes de violència que han provocat la pèrdua de nombroses vides humanes" i ha demanat a les parts, especialment al govern interí, exercir "màxima contenció". La UA ha instat les parts a "evitar qualsevol acte de violència i abraçar l'esperit de diàleg, respecte i tolerància mútua" i ha subratllat la "importància d'un Egipte pacífic, estable i democràtic".

Amnistia

L'organització humanitària Amnistia Internacional, que ha assegurat que "treballa sobre el terreny per verificar qualsevol abús que pogués haver passat", ha demanat a les forces de seguretat egípcies que facin "amb urgència" els passos que calguin per evitar més "vessaments de sang".

Segons les últimes dades del ministeri de Sanitat d'Egipte, almenys 149 persones han mort i 1.403 han resultat ferides en els enfrontaments ocorreguts en diverses zones del país, on s'ha decretat l'estat d'emergència i s'ha declarat el toc de queda per temps indefinit en dotze de les vint províncies, com ara el Caire i Gizeh.

stats