Internacional 18/08/2013

La intimidació dels 'comitès populars' asfixia les protestes islamistes

Armats amb pals i barres, les milícies urbanes ocupen els carrers de la capital amb el consentiment de les forces de seguretat

Efe
2 min
Una de les marxes en suport a Mursi que si ha tingut lloc al Caire aquest diumenge / EFE / EPA / KHALED ELFIQI

El CaireEls islamistes egipcis ja saben que tenen al davant el poderós aparell militar i policial de l'estat, però en el seu desafiament s'enfronten també a la resistència ciutadana dels autoanomenats "comitès populars", que aquest diumenge han impedit l'inici de diverses marxes al Caire. Armats amb pals i barres i amb el consentiment de les forces de seguretat, aquestes milícies urbanes ocupen diàriament els carrers de la capital poc abans que arribi la nit i comenci el toc de queda.

Malgrat que els comitès han actuat amb l'aparent consentiment tàcit de les autoritats, a última hora de diumenge el ministeri de l'Interior ha difós un comunicat en què adverteix que "algunes persones s'aprofiten d'ells per cometre actes contra la llei". En el mateix missatge, Interior insta tots els ciutadans a respectar el toc de queda. No obstant això, l'efecte intimidatori d'aquests comitès ha portat a la cancel·lació d'almenys dues de les nou protestes convocades per a aquest diumenge pels seguidors del deposat president Mohammed Mursi als barris de Doki i Imbaba.

Desenes de joves han instal·lat tanques davant la mesquita Assad bin Forat de Doki –coneguda pels sermons d'un xeic radical– per paralitzar el trànsit, i inspeccionaven tots els vehicles que travessaven el carrer. Quan algun viatger dels minibusos o taxis despertava les seves sospites per la seva actitud o la seva aparença –una barba llarga dispara les alarmes–, els comitès el feien baixar del vehicle per escorcollar-lo i, en alguns casos, assetjar-lo verbalment i físicament.

Un grup de joves ha penjat a l'entrada de la mesquita un cartell amb una foto gegant d'un oficial de policia mort en la matança duta a terme divendres per radicals islamistes a la comissaria de Kerdasa. "Es deia Amel Abdel Maqsud i era el subcomissari de Kerdasa. Vivia al barri, era un bon home, però els islamistes el van assassinar com un gos. Com podíem permetre que ens humiliessin manifestant-se aquí?", pregunta Ali, un membre d'aquest comitè popular.

Ambient enrarit

L'ambient, com a la resta dels carrers de la capital, està enrarit i se senten trets. Un jove que treballa en aquest mateix barri, tot i que no hi viu, té clar que el veïnat dóna suport majoritàriament a l'exèrcit davant els islamistes: "Molts dels que són aquí van plorar quan va caure Hosni Mubàrak. Ara és el seu torn per a la venjança". Ni tan sols l'arribada d'un furgó policial ple d'agents antiavalots que saluden en passar altera la situació. Aquí i ara, els comitès populars tenen el comandament.

Malgrat que els Germans Musulmans han desmentit a través de la seva pàgina web que haguessin hagut de cancel·lar les marxes, el cert és que la protesta a Doki ni tan sols ha començat. No hi ha hagut ni rastre dels simpatitzants islamistes.

Quelcom de semblant ha passat al barri d'Imbaba, considerat un bastió islamista, on també estava prevista una altra manifestació. La coalició que dóna suport a Mursi també ha suspès la concentració prevista a la plaça Roxy, del barri d'Heliòpolis, a l'est del Caire. Malgrat això, milers de partidaris de Mursi sí que han aconseguit congregar-se al barri de Heluan, al sud de la ciutat, en desafiament al toc de queda per marxar cap a la seu del Tribunal Constitucional, on s'ha desplegat un ampli dispositiu de seguretat.

stats